Kumulativna dobit šest najvećih rumunskih banaka 1,09 milijardi eura

Dodajte komentar

Šest najvećih rumunskih banaka u 2015. ostvarilo je kumulativnu neto dobit od 1,09 milijardi eura. Prema službenim izvještajuma istih šest banaka u 2014. imalo je gubitak od 310 miliona eura.
Značajno poboljšanje profitabilnosti lokalnih banaka proizlazi uglavnom iz dobiti Banca Transilvanije nakon preuzimanja rumunske podružnice Volksbanka, te činjenice da je BCR, najveća rumunska banka , nakon gubitka u 2014. ponovo poslovala s dobiti.

U 2014. BCR je zbog otpisa i rezervacija za loše kredite poslovao s rekordnim gubitkom od 630 miliona eura. Dobit je snažno povećao i BRD.

Rumunske banke

Ukupno je rumunski bankarski sistem u prošloj godini ostvario neto dobit od 1,14 milijardi eura, pri čemu su 22 banke poslovale pozitivno, a 16 ih je poslovalo s gubitkom.

U 2014. rumunski bankarski sistem imao je milijardu eura gubitka.

Većina lokalnih banaka u prošloj godini iskazala je znatno smanjenje troškova rizika nakon prodaje velikih portfolija loših kredita u 2014. i 2015.

Od 2013. lokalne kreditne institucije prodale su 3,5 milijardi eura od ukupno procijenjenih 12 milijardi eura nenaplativih i djelimično naplativih kredita, a KPMG navodi da su samo lani prodale 2,2 milijarde eura takozvanih loših kredita.

Ekonomski oporavak omogućio je pak lokalnim bankama da povećaju kreditiranje, ali operativni prihodi sektora pali su zbog niskih kamatnih stopa.

Izvor: Banka.hr

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *