Austrija: Kako zbrinuti hiljade prekobrojnih u bankama

Dodajte komentar

Više od 5.000 radnih mjesta u bankama u Austriji ukinuto je od finansijske krize 2008. godine. Drastična štednja, uključujući zatvaranje poslovnica, donijeće dublje rezove. Bankarski radnici čiji su poslovi postali višak, nalaze da u bankarskoj industriji trenutno gotovo da i nema novih radnih mjesta.
Sindikat institira na osnivanju fondacije, poput one u elektro industriji ili industriji čelika sredinom 80-ih kako bi se zbrinuli zaposleni banaka čija radna mjesta su ukinuta štednjom i programima restrukturiranja. Pregovaranje o fondaciji je na mrtvoj tački, baš kao i kolektivno pregovaranje za oko 75.000 zaposlenih u finansijskom sektoru.

Glavni sindikalni pregovarač Wolfgang Pischinger ukazao je u ponedjeljak veče na izjavu predsjednika centralne banke Ewalda Nowotnyja da će se svaki treći posao, ili oko 25.000 radnih mjesta u bankama, u zemlji ukinuti u idućih četiri do pet godina.

Nadamo se da se to neće biti tako tragično. Ali moramo se naoružati“, rekao je Pischinger.

Fondacijom sindikat želi da olakša prekvalifikacije i spriječi novu nezaposlenost. Do sada postoje dobrovoljne fondacije, prvenstveno u bankama Bawag i Hypo Tirol.

U sindikatu vjeruju da će pridobiti sva bankarska udruženja za utemeljenje fondacije širih razmjera.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *