AmCham organizovala poslovni ručak sa ambasadorkom Ueharom

Dodajte komentar

Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro) organizovala je danas poslovni ručak  sa Margaret En Ueharom, ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori (SAD), za svoje članove, predstavnike državne i lokalne uprave, kao i predstavnike međunarodnih organizacija.

Centralna tema skupa bila je diskusija o stanju poslovnog ambijenta, kao i ekonomski uticaj NATO i EU integracija iz perspektive Ambasade SAD. Ocijenjeno je da se mora nastaviti putem reforme poslovnog ambijenta, izgradnje dobre poslovne prakse i stvaranja fer i konkurentnog tržišta za sve učesnike u cilju privlačenja održivih stranih investicija.

Glavna gošća događaja, ambasadorka Uehara, tokom govora osvrnula se na ključne uspjehe i izazove u prvoj godini svog mandata u Crnoj Gori. Takođe, ambasadorka je istakla značajnu ulogu AmCham-a u poslovnom svijetu, uz preporuke kako zajedničkim snagama možemo ostvariti još snažniji uticaj na biznis okruženje.

AmCham igra ključnu ulogu kroz podršku unapređenju investicionog potencijala Crne Gore u izazovnoj globalnoj ekonomiji. Crna Gora zaslužuje pohvalu za usvajanje progresivnih zakona, koji doprinose stvaranju povoljnog poslovnog ambijenta, ali predstoji još posla na planu njihove primjene. Institucije moraju imati kapacitet i neophodnu podršku da sprovedu reforme na fer, transparentan i pravedan način, bez političkog uticaja. AmCham može pomoći da to što stoji na papiru bude primijenjeno u praksi – kazala je Uehara.

2_3 (1)

Ambasadorka Uehara je takođe ukazala na pozitivne efekte koje članstvo u NATO može imati na Crnu Goru kao investicionu destinaciju.

NATO članstvo će služiti kao katalizator budućih investicija u Crnoj Gori, kroz unapređenje vladavine prava i stvaranje transparentnijeg i na pravilima zasnovanog sistema – naglasila je Uehara.

Predsjednica Upravnog odbora AmCham-a, Katarina Bulatović, istakla je da je AmCham u prethodnih osam godina rada, aktivno učestvovala u unapređenju poslovnog ambijenta i pozicionirala se kao uspješan posrednik u komunikaciji između privatnog sektora i državne uprave. Prema njenim riječima, poseban fokus je na unapređenju regulatornog okvira, kako bi se uslovi za poslovanje u Crnoj Gori približili svjetskim standardima.

amcham_5

– Značajne aktivnosti ka boljem regulatornom okviru kroz proces harmonizacije sa regulativom EU su započete ili su već u toku u gotovo svim oblastima važnim za poslovanje. Međutim, sami zakoni i propisi nisu dovoljni. Neophodno je obezbijediti punu i neselektivnu implementaciju zakona, kako bi investitori imali garancije za uloženi kapital – kazala je Bulatović.

Ona se posebno zahvalila kolegama u Ambasadi SAD u Podgorici, kao i Nj.E. Margaret En Uehara, koji su prvi i ključni partner AmCham-a u svim naporima za kreiranje povoljnog poslovnog ambijenta u Crnoj Gori.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *