Zrelo da se dobit bolje oporezuje

Dodajte komentar

Vlada treba da uradi detaljniju analizu primjene zakona o porezu na dobit pravnih lica i razmisli o drugim poreskim stopama kada je u pitanju taj prihod. Uz to, mora da prekine praksu da radi izmjene zakona iz oblasti poreske politike bez prethodnih konsultacija sa poslodavcima.

To su najvažnije ocjene sa sjednice skupštinskog Odbora za ekonomiju koji je juče glasovima vladajuće koalicije podržao predlog izmjena Zakona o porezu na dobit pravnih lica. Dobit pravnih lica se oporezuje po stopi od devet odsto.

Pomoćnik ministra finansija Novo Radović kazao je da su izmjene urađene zbog potrebe da se uključe novi oblici izdataka koji se u poreske svrhe priznaju kao rashod u iznosu do 3,5 odsto ukupnog prihoda, ali i uvođenjenja mehanizma za oporezivanje kapitalnog dobitka koje nerezidentno pravno lice ostvari od drugog nerezidentnog pravnog lica na teritoriji Crne Gore.

Novina je i uvođenje obaveznog podnošenja poreske prijave elektronskim putem, objasnio je Radović.

Generalni sekretar Unije poslodavaca (UPCG) Suzana Radulović rekla je da su izmjene urađene po kraticom postupku, bez javne rasprave i konsultacija sa poslodavcima. UPCG traži da Ministarstvo finansija prekine tu praksu.

Neophodna je temeljna rasprava o poreskim zakonima i možda je vrijeme da se mijenja zakon o porezu na dobit pravnih lica“, kazao je Aleksandar Mitrović iz Privredne komore.

Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović (SNP) ocijenjeno da nema dovoljno zaštitnih mehanizama za primjenu tog zakona, odnosno, da se porez na dobit objektivno prikaže.

Treba razmisliti o više poreskih stopa kada je riječ o oporezovanju dobiti. Sada imamo više poreskih stopa kod PDV-a i poreza na dohodak fizičkih lica. Za velike poreske obveznike iz sektora energetike, telekomunikacija i finansijskog poslovanja treba uvesti veće stope, ocijenio je Damjanović.

Zoran Jelić (DPS) smatra da treba da se uradi analiza efekata zakona o porezu na dobit pravnih lica, ali i da se na Socijalnom savjetu usaglase stavovi prije slanja predloga Skupštini.

Nezavisni poslanik Damir Šehović je kazao da je došlo vrijeme da se analizira porez na dobit na drugačiji način i da se taj prihod iskoristi za podsticaje investicija.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *