Konto’s: Ako uplatite porez na dobit do 31. marta, imate pravo na umanjenje od 6%

Dodajte komentar

Kompanije koje su u 2015. godini u Crnoj Gori poslovale sa dobitkom, i time stekli obavezu plaćanja poreza na dobit pravnih lica po stopi od 9%, i ove godine imaju mogućnost na umanjenje poreza na dobit od 6% ukoliko porez uplate do 31. marta.

U Zakonu o porezu na dobit pravnih lica i dalje je na snazi član 32 A kojim je propisano da pravno lice koje obračunati porez na dobit za prethodnu godinu uplati do 31. marta tekuće godine može ostvariti pravo na umanjenje poreske obaveze za 6% od obračunatog poreza na dobit.

Pravo na umanjenje poreza na dobit ostvaruje se na osnovu zahtjeva pravnog lica koji se podnosi nadležnom poreskom organu, u roku od 15 dana od dana plaćanja poreske obaveze. O tom zahtjevu nadležni poreski organ odlučuje rješenjem, u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva.

U praksi to znači:

– Kompanija X je ostvarila bruto dobit u iznosu od 5.000,00€

– Obaveza poreza na dobit (9%) iznosi 450,00€

Ukoliko se odlučite da porez uplatite do 31. marta ostvarujete umanjenje poreza na dobit (6%) u iznosu od 27,00€. Vaša obaveza poreza na dobit poslije umanjenja iznosi 423,00€.

Iskoristite mogućnost umanjenja poreza i porez na dobit uplatite do 31. marta. Svakako, za kompanije koje ostvaruju veći iznos bruto dobiti, umanjenje poreza na dobit od 6% nije beznačajno. Naš savjet je da svoje poreze uvijek plaćate na vrijeme.

Podsjećamo da je rok za podnošenje godišnjih finansijskih izvještaja 31. mart tekuće godine.

kontos_business-coins

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *