ZiraatBank BH: Dobit smanjena za oko 60 posto

ZiraatBank BH d.d. Sarajevo ostvarila je u 2015. godini dobit poslije oporezivanja od 3,8 miliona KM, što je za gotovo 60 posto slabiji rezultat nego godinu ranije kada je dobit iznosila 9,1 milion KM, izvještava Indikator.ba na osnovu finansijskog izvještaja banke objavljenog na Sarajevskoj berzi. Ziraat banka ostvarila je neto prihod od kamata u iznosu 16,5 miliona KM, što je za oko četvrtinu manje nego godinu ranije kada su ovi prihodi iznosili 21,8 miliona KM.

Neto prihodi od naknada i provizija smanjeni su na 6,2 miliona KM, nakon 7,3 miliona KM ostvarenih u 2014. godini.  Dobit iz poslovanja iznosila je 22,7 miliona KM, za razliku od 29,0 miliona godinu ranije.

Ziraat banka ostvarila je gubitak iz ostalih operativnih aktivnosti od 15,2 miliona KM, za razliku od 17,8 miliona KM godinu ranije. Takođe, manji je bio gubitak iz osnova rezervisanja – 2,7 mil. KM u odnosu na 4,3 mil. KM prethodne godine.

Banka zapošljava 247 radnika, što je za 11 radnika manje nego na kraju 2014. godine.  Ziraat banka je u 100-odstotnom vlasništvu T.C. Ziraat Bankasi a.s. Ankara.

Check Also

OTP kupio Alpha banku u Albaniji

Alpha Bank, jedna od četiri najveće banke u Grčkoj, pristala je prodati svoju albansku jedinicu …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *