Veliki troškovi banke dižu kamate

Dodajte komentar

Iako poslovne banke ističu da nemaju prostor za snižavanje kamatnih stopa za klijente i žale se često na na skupe pozajmice iz inostranstva one ne smanjuju svoje troškove.

To pokazuju podaci Centralne banke (CBCG) prema kojima su opšti troškovi banaka na kraju prošle godine dostigli 116,2 miliona eura i viši su za 6,61 odsto u odnosu na uporedni godišnji periodu.

Opšti troškovi banaka uključuju troškove plata i doprinosa, poslovnog prostora, fiksne aktive, amortizacije i ostale operativne troškove. Jedan su od faktora koji utiče na visinu kamatnih stopa. Iz CBCG za “Vijesti” ocjenjuju da se može smatrati da su ti troškovi na nivou sistema visoki.

Opšti troškovi banaka na nivou sistema se mogu smatrati relativno visokim, iako oni značajano variraju na nivou pojedinačnih banaka. Prihodi banke, koji podrazumijevaju i analizu opštih troškova predmet su neposredne kontrole banaka. Centralna banka preduzima adekvatne mjere u cilju smanjenja opštih troškova ako se utvrdi da oni ugrožavaju rizični profil banke”, kazali su iz CBCG.

Dodaju da opšti troškovi svakako predstavljaju jedan od faktora koji utiču na visinu kamatne stope i njihov pad/rast bi trebalo da se odražava i na kamatnu stopu.

Međutim, na visinu kamatne stope banke utiču i mnogi drugi faktori i banka je formira u skladu sa svojom poslovnom politikom i tržišnim uslovima“, rekli su u CBCG.

Statistički podaci vrhovne monetarne institucije pokazuju da na kraju prošle godine u strukturi ovih troškova najveće učešće imaju troškovi zaposlenih i to 52,14 odsto.

Slično je bilo i u prethodnom periodu. Naime, na kraju 2014. godine u strukturi ovih troškova najveće učešće imaju troškovi zaposlenih od 52,93 odsto, dok je na kraju 2013. godine učešće troškova zaposlenih je 53,52 odsto, objasnili su u CBCG.

Prema podacima na kraju prošle godine opšti troškovi predstavljaju 45,95 odsto ukupnih rashoda banaka na nivou sistema. Slijede rashodi od kamata i slični rashodi 19,02 odsto, troškovi obezvređenja 15,45 odsto i rashodi naknada i provizija koji čine 11,85 odsto ukupnih rashoda. Ostali rashodi predstavljaju 7,73 odsto ukupnih rashoda.

Slična struktura rashoda banaka je bila i u prethodnom periodu“, rekli su u CBCG.

Banke su prošlu godinu završile sa dobitkom od 5,7 miliona. Od 14 banaka šest je imalo gubitak od 29,02 miliona, dok je osam imalo profit od 23,3 miliona eura.

Kamata u decembru 9,77 odsto

Crnogorski građani plaćaju najskuplje kredite u regionu, dok najjeftinije imaju građani Srbije. Do tih podataka je došla Narodna banka Srbije.

Podaci CBCG pokazuju da je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na ukupne kredite odobrene stanovništvu u Crnoj Gori na kraju 2015. godine bila 9,77 odsto, što predstavlja pad od 0,33 procentna poena u odnosu na uporedni godišnji period. Kada je riječ o novoodobrenim kreditima situacija je nešto povoljnija. Tako je prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na kraju decembra bila 9,59 odsto i bilježi pad na godišnjem nivou od 1,56 procentnih poena.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *