Evropske berze oslabila na početku nedjelje

Dodajte komentar

Na evropskim su berzama u ponedjeljak ujutro cijene dionica pale, ponajviše u rudarskom sektoru zbog pada cijena sirovina.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je u 9,30 sati u minusu 0,7 posto, nakon što je u petak ojačao 0,2 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 0,4 i 0,7 posto.

Najviše su jutros pale cijene dionica rudarskih divova, kao što su Glencore i proizvođač čelika ArcelorMittal, što je posljedica pada cijena sirovina.

Uspon cijena nafte i sirovina podržavao je posljednjih nedjelja rast cijena dionica, no posljednjih dana taj je zamah splasnuo.

Nakon što je u petak cijena barela na američkom tržištu pala više od 1 posto, na 39,44 dolara, jutros je skliznula daljih 1 posto, na 38,85 dolara. Na londonskom je tržištu, pak, barel pojeftinio oko 25 centi, na 40,90 dolara.

S druge strane, tržišta podržava labava monetarna politika niza centralnih banaka, od evropske do japanske.

Prošle nedjelje je i američka centralna banka Fed poručila da će usporiti planirani tempo povećanja kamata, što je takođe podstaklo rast cijena dionica u svijetu.

I na većini azijskih berzi cijene su dionica jutros pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 9,30 sati bio u minusu 0,2 posto, nakon tri nedjelje neprekidnog rasta.

Na Tokijskoj se berzi zbog praznika danas nije radilo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *