Cijene zakupa maloprodajnih poslovnih prostora u centralnim gradskim zonama i tržnim centrima visoke kategorije

Dodajte komentar

Titulu najskupljeg grada kada je u pitanju cijena zakupa maloprodajnih poslovnih prostora veličine od 100 do 200 m2 u centralnim gradskim zonama i tržnim centrima visoke kategorije i ove godine zadržao je London: prosječna cijena za najam poslovnog prostora široke namjene u najprometnijem gradskom jezgru engleske prijestonice iznosi nevjerovatnih 1.228 eura po metru kvadratnom.

Prema izvještaju konsultantske kuće  Colliers International na drugom mjestu je centralno gradsko jezgro Ciriha sa najvećom utvrđenom cijenom mjesečne rente od 746 eura po kvadratu. Na trećem mjestu je modni centar Italije – Milano sa maksimalnom mjesečnom cijenom zakupa od 600 eura, a u stopu ga prati Rim gdje se za kvadrat najskupljeg poslovnog prostora u najprometnijoj centralnoj zoni mjesečno mora izdvojiti 560 eura. U “top 5” najskupljih gradova za iznajmiti poslovni prostor za potrebe maloprodaje, našla se i ruska prijestonica Moskva sa cijenom mjesečnog zakupa od 413 eura po metru kvadratnom.

Prema  izvještaju Colliers International iza prve petorke nalaze se tri njemačka grada i to Fankfurt gdje nasjkuplji najam kvadrata poslovnog prostora široke namjene u glavnom gradskom jezgru iznosi 340, zatim Berlin 330 euraŠtutgart sa cijenom od 320 eura po kvadratu/mjesečno.

U zemljama regiona zakup maloprodajnih  poslovnih prostora u centralnim gradskim zonama je najskuplji u Beogradu – maksimalno 110 eura po kvadratu. Slijedi ga Budimpešta 100 euraVaršava – 90, Bukurešt – 75, Zagreb 65 i Tirana sa 40 eura po rekordno utvrđenom mjesečnom zakupu kvardatnog metra.

Najskuplji najam kvadrata u centralnim gradskim zonama Podgorice za prostore od 100 do 200 m2 iznosi 35 eura mjesečno, a kako kažu iz Colliersa za naš portal – ta cijena se odnosi na prostore u Bulevarima Džordža Vašingotna, Bulevaru Sv Petra Cetinjskog i glavnoj gradskoj Ulici Slobode.

Jedini evropska prijestonica u kojoj je zakup poslovnih prostora jeftiniji od našeg glavnog grada jeste glavni grad Estonije – Talin, gdje najskuplji mjesečni najam kvadrata maloprodajnih poslovnih prostora u centralnoj gradskoj zoni iznosi 33 eura.

Gore navedene cijene se odnose na najskuplje zabilježen mjesečni najam poslovnih prostora velicine od 100 do 200 m2 u najužim gradskim jezgrima ili najprometnijim ulicama evropskih gradova.

Kada su u pitanju najveće zabilježene cijene najma poslovnih prostora veličine  od 100 do 200 m2 u šoping centrima, situcija se blago razlikuje. Ipak, London i ovdje nosi titulu najskupljeg, ali se rekordno zabilježena cijena zakupa u tržnim centrima u ovom gradu drastično spušta na 361 euro po mjesečnom najmu kvadrata, što je skoro četiri puta manje od one u najprometnijim ulicama engleske prijestonice (1228 eura). Zanimljivo je da je najveća renta koja se može postići u šoping centrima u Cirihu čak jedanaest puta niža od one u najprometnijim ulicama i iznosi svega 65 eura po metru kvardatnom (u odnosu na 746 eura).

Dok su u gotovo većini evropskih gradova cijene zakupa značajno niže u šoping centrima nego u centralnim gradskim zonama, u Podgorici je situacija drugačija. Najveća renta koja se može postići u najpopularnijim šoping centrima  se kreće do čak 45 eura po metru kvadratnom (ne uključujući servisne troškove I marketing), kazali su za naš portal iz Colliers Internationala.

Cijene van Evrope
Zanimljivo je da je prema izvještaju Colliersa, Dubai jeftiniji od većine gradova Evrope. Cijena mjesečnog zakupa kvadrata maloprodajnih poslovni prostora u centralnim gradskim zonama u ovom gradu je 62 eura, što predstavlja istu cijenu i za drugi centar UAE – Abu Dabi.  Najveća mjesečna renta koja se može postići u najpopularnijim šoping centrima u Dubaiju je pak duplo veća i iznosi 124 eura po kvadratu.

Detaljan prikaz najvećih renti koje se mogu postići za zakup maloprodajnih  poslovnih prostora u centralnim gradskim zonama i tržnim centrima visoke kategorije širom Evrope možete pogledati na MAPI koju je priredio Colliers International.

mapa

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *