Britanija bi izlaskom iz EU ostala bez 128 milijardi eura

Dodajte komentar

Izlazak Britanije iz EU mogao bi izazvati “ozbiljan šok” ekonomiji te zemlje uz rizik gubitka skoro milion radnih mjesta, navodi se u istraživanju poslovne grupacije “CBI”.

U istraživanju se ističe da bi “Breksit” mogao da košta London do 2020. godine oko 128 milijardi eura, što je jednako pet odsto od godišnjeg bruto domaćeg proizvoda.

Rezultati analize jasno pokazuju zašto bi izlazak iz EU zadao težak udarac standardima života, zaposlenju i ekonomskom rastu. Čak i u najboljem slučaju Bregzit bi izazvao ozbiljan šok britanskoj ekonomiji – kaže generalni direktor CBI Kerolin Ferbern.

Prema navodima u istraživanju, Bregzit bi izazvao gubitak od 950.000 radnih mjesta. Istraživanje je obavila firma “PVC” u ime poslovhne grupacije “Konfederacija britanske industrije”.

Kampanja za izlazak Britanije iz EU odbacila je rezultate i zvaničnik Metju Eliot rekao je britanskom “BBC-u” da istraživanje CBI daje “iskrivljenu sliku” i da je napuštanje evropskog bloka “jedina bezbjedna opcija”.

U Britaniji će referendum o izlasku ili ostanku u EU biti održan 23. juna. Rezultati posljednjih anketa pokazuju da kampanje za izlazak i ostanak u EU imaju skoro izjednačenu podršku a da je 20 odsto Britanaca još neodlučno.

Biznis.babre

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *