Bogatim zemljama nedostajaće bilioni dolara za penzije

Državnu penziju ubuduće valja posmatrati samo kao zaštitnu mrežu, a ne kao primanja koja bi mogla osigurati mirnu starost, upozoravaju analitičari Citibanka u najnovijem izvještaju koje je pokazalo da penzionim fondovima u najbogatijim državama svijeta nedostaje 78.000 milijardi dolara da bi mogli isplatiti penzije poput današnjih.

Prema Ageing report 2015, dokumentu s najpreciznijim podacima Evropske komisije za kretanja u Evropi, njemački radnici koji će 2050. aktivirati penziju, a to su današnji tridesetogodišnjaci, imaće penziju na nivou od 37 posto svojih plata, a najbolje će proći Grci i Italijani kojima će državna penzija iznositi više od 50 posto zarada.

Izvještaj Citibanka pokazuje da se penzioneri u bogatim zemljama OECD, među kojima su i Njemačka i Francuska, ali i Australija i SAD, moraju zabrinuti, te da ne mogu opušteno očekivati ispijanje čaja i putovanja u egzotične krajeve jednom kad aktiviraju penziju.

Analitičari ove grupacije na noge su digli medijski svet objavom analize koja pokazuje da 20 bogatih zemalja ima problem dubok 78 biliona dolara jer im penzioni fondovi nisu dovoljni za pokrivanje svih penzija.

Javna potrošnja, profiti firmi i same penzije moraće da se snižavaju širom svijeta kako bi se održao sistem isplate, uvjereni su u Citiju i tvrde da su svi oblici fondova, od državnih do privatnih, nedovoljno kapitalizovani da bi podnijeli rastući broj penzionera.

Problem postoji i u Velikoj Britaniji i SAD, čiji se penzioni sistemi baziraju na privatnim korporativnim fondovima.

Poslovni, Bizlife

Check Also

Hotelijeri zadovoljni postsezonom ukoliko ne bude zatvaranja

Interesovanje i najave turista za septembar i do polovine oktobra postoje, ali je trenutno sve …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *