Da li će EU od Crne Gore tražiti da uvede perper?

Dodajte komentar

Bilo bi vrlo birokratski ako EU zatraži i od Crne Gore da uvede svoju valutu da bi kasnije postala članica Evropske monetarne unije (EMU), ocijenio je bivši predsjednik njemačke centralne banke, Bundesbank, Ernst Velteke. On je za Vijesti kazao da je, međutim, nekad lakše imati jednak tretman od povlašćenog.

Na kraju to će biti politička odluka, a možda i EU tada bude jača sa takozvanim finansijskim kriterijumima“, rekao je Welteke.

On je podsjetio da je Crna Gora u novembru 1999. godine uvela njemačku marku kao paralelnu valutu koja je u januaru 2001. godine postala jedino zakonsko sredstvo plaćanja. Nakon toga, Crna Gora je uvela euro u januaru 2002.

To je bilo jednostrano usvajanje i nije ga podržala ni Bundesbank ni Evropska centralna banka (ECB). Razlog
uvođenja eura bilo je nasljeđe hiperinflacije, visok stepen ‘markizacije’ i, u to vrijeme, politička nestabilnost. Dakle, za Crnu Goru u to vrijeme, to je bila jako dobra odluka“, ocijenio je Velteke.

Kako je dodao, očekuje se da će pregovori sa EU u oblasti monetarne unije biti otvoreni u prvoj polovini 2017.

Ugovori su jasni. Države članice treba da dokažu sposobnost da učestvuju u upravljanju jedinstvenom valutom kroz posmatranje upravljanja svojom valutom. One moraju ispuniti mastrihtske kriterijume, ali u slučaju Crne Gore ne postoji mogućnost da se procijeni kriterijum kursa i kriterijum dugoročne kamatne stope zbog nedostatka dugoročnih državnih obveznica i drugih sličnih instrumenata u domaćoj valuti“, naveo je Velteke.

Prema njegovim riječima, neispunjavanje jednog od kriterijuma do sada se nije pojavljivalo kao problem u ranijim pristupnim pregovorima.

Međutim, kako je dodao, EU je prihvatila za druge zemlje da postojanje rješenja valutnog odbora bude kompatibilno sa zahtjevima iz mastrihtskog ugovora.

Komisija je čuvar Ugovora i ECB o valuti daje mišljenje. Zemlje članice moraju ratifikovati rezultate. Mišljenje Upravnog savjeta ECB-a je nedvosmisleno kada je u pitanju učešće. Očekujem da bi ECB mogla biti stroža od Evropske komisije i Brisela, rekao je Velteke odgovarajući na pitanje da li će to što je Crna Gora već probila mastrihtske kriterijume kada je riječ o visini javnog duga i budžetskog deficita, uticati na odluku Brisela da zatraži od Crne Gore da uvede svoju valutu. Nezavisnost centralne banke je, kako je podsjetio, jedan od važnih kriterijuma za pristupanje Evropskoj monetarnoj uniji. Nadam se da će ovu nezavisnost smatrati važnom Vlada i Skupština Crne Gore“, kazao je Velteke koji je i član Upravnog odbora crnogorske Lovćen banke.

On je ocijenio da su uslovi poslovanja za banke u Crnoj Gori dobri, ali ono što je dobro može uvijek biti bolje i postoje mnoge i preporuke za Vladu Crne Gore i parlament od Centralne banke, MMF-a i Svjetske banke.

Takođe, ECB može biti od pomoći da se poveća stabilnost finansijskog sektora u Crnoj Gori. Potrebno je pronaći rješenje i plan za banke i za bavljenje slabijim bankama za očuvanje finansijske stabilnosti. Takođe, u svim bankama je potrebno poboljšati upravljanje nekvalitetnom aktivom i rizikom likvidnosti i smanjiti operativne i rizike finansiranja, kao i rizike kreditne koncentracije”, poručio je Velteke.

Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *