Zašto cijena nafte od 20$ i nije tako loša

Dodajte komentar

U analizi o stanju na tržištu nafte glavni ekonomista Sakso banke Stin Jakobsen ističe da njegov stav ostaje da ćemo polako i postepeno krenuti prema prosječnoj cijeni za ovu godinu od 40, 50 dolara.

Ali u kontekstu promjene u toleranciji rizika investitora, on je i dalje skeptičan dok ne vidimo pravu rasprodaju koja će doći glave svima i zbog koje će svi biti veoma pesimistični, što će po njegovom mišljenju biti oko 20, 22 dolara za barel. To uključuje kašnjenja u plaćanju obaveza i mnogo frustracija na tržištu, a mi smo svakako mnogo bliže dnu nego što smo bili kada je počela godina.

Tehnički posmatrano, kako navodi Jakobsen, savršeno bi nam odgovaralo kada bismo mogli da pređemo na 20, 22 dolara za barel i ako bismo uzeli WTI naftu prije nego što cijena krene naviše. To bi na neki način očistilo duge spekulativne pozicije i temeljni proces koji je već na snazi u naftnoj industriji i energetskom sektoru uopšte će eskalirati u skladu sa posljedicama. Sada se svi ponašaju kao da idu u crkvu nedjeljom i mole se da se tržište stabilizuje i krene naviše. Naravno, to je djelimično ono što OPEK i zemlje koje nisu članice ove organizacije pokušavaju da postignu, ali u osnovi Jakobsen misli da je potrebno da se smanji proizvodnja ili poveća potražnja.

Povećana potražnja sada izgleda daleko dok većina velikih ekonomija i dalje relativno sporo raste.

Povezanost ove teme sa dolarom je veoma velika pogotovu što smo, kako podsjeća Jakobsen, vidjeli kako dolar raste tokom ove godine, i postaje veoma jak što je veoma negativno uticalo na robe na berzi i kamatne stope. Dakle, sve u svemu to je kombinacija negativnog uticaja dolara jer ova pojava veoma utiče na početno ulaganje. Ono nažalost nije malo i nije zamijenilo negativne uticaje širom ove grane industrije, jer bi u energetskom sektoru mogli da imamo povećanje kašnjenja u plaćanju obaveza kada je riječ o bankrotu kompanija, što podrazumijeva Poglavlje 11. Tako da sada nismo potrošili novac od štednje koji smo planirali da potrošimo a finansijske nevolje bez pražnjenja naftne industrije tek treba da vidimo i šta je to što donekle cirkuliše na tržištu u vezi sa rizikom sve dok god su cijene nafte na nižem nivou, zaključuje Jakobsen.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *