Wenzel o 1000+: Jeftiniji stanovi i krediti, uz oporavak građevinara

Dodajte komentar

Projekat “1000 +” će, uz rješavanja socijalnih problema, odnosno stambenog pitanja porodica sa nižim primanjima, indirektno pomoći i građevinskoj industriji da izađe iz krize koju je izazvao višak skupih stambenih jedinica, a doprinijeće i očuvanju radnih mjesta u ovom sektoru – kazao je Rolf Wenzel, guverner Banke za razvoj Savjeta Evrope (CEB).

 On je najavio da u toj banci očekuju da se, kroz Regionalni program stambenog zbrinjavanja, kojim ona upravlja, u Crnoj Gori pruže trajna stambena rješenja za oko 1.200 domaćinstava, ili 6.000 građana.Koji je bio glavni razlog CEB-a da podrži “1000+” u Crnoj Gori i šta očekujete? Da li imate sličnih projekata u okruženju?

Finansiranje održivog i pristupačnog rješavanja stambenih pitanja za ugroženu populaciju i porodice sa nižim primanjima  u samoj je suštini misije CEB-a. Nadovezujući se na pozitivna iskustva iz prethodnog projekta “1000+” u Crnoj Gori, u periodu 2010-2015, Vlada je predložila CEB-u finansiranje druge  serije stambenih kredita.
Cilj ovog programa je da se za 500 crnogorskih domaćinstava sa nižom primanjima omogući pristup pristupačnim  i dugoročnim sredstvima za rješavanje stambenih pitanja, kao i da se i ubrza završetak nedovršenih građevinskih stambenih projekata. Administrativno vijeće CEB-a odobrio je 10 miliona eura kredita u oktobru 2015. godine.
Pored rješavanja socijalnih problema koje sam pomenuo, projekat će indirektno pomoći i građevinskoj industriji da izađe iz krize koju je izazvao višak  skupih stambenih jedinica, a doprinijeće i očuvanju radnih mjesta u ovom sektoru.
CEB finansira slične projekte u većini svojih zemalja članica (ima ih 41), uključujući i Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju, Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju, Francusku, Belgiju, Irsku, Rumuniju, Moldaviju i Španiju.

Da li ste zadovoljni realizacijom i rezultatima prethodnog ovakvog projekta u Crnoj Gori?
Realizacija  i rezultati projekta prethodnog projekta “1000+” ispunili su naša očekivanja.
On je pružio stambeno rješenje za 433 domaćinstva i pomogao im da postanu vlasnici stanova, zahvaljujući subvencionisanim kamatnim stopama.
Taj prvi projekat je uspješno realizovan zahvaljujući efikasnoj organizacionoj strukturi, koju je  obezbijedilo Ministarstvo uređenja prostora i zaštite životne sredine, jer je postojala odlična koordinacija između svih uključenih strana, uz transparentnost u realizaciji tog posla. Ista struktura upravljanja biće korišćena i za novi projekt “1000+”, posebno zato što sada može da se osloni na iskustvo koje smo  već stekli u ovoj oblasti.

 Koje još projekte CEB ima u Crnoj Gori?
Crna Gora je postala članica CEB 2007. i prvi projekt “1000+” odobren je tri godine kasnije. CEB finansira izgradnju i renoviranje predškolske infrastrukture, čime se promoviše socijalna inkluzija. Sa vašim institucijama sada radimo na razvoju projekata u zdravstvu, pravosuđu i infrastrukturi i oblasti životne sredine.
Crna Gora je, pored Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, jedna od partnerskih zemalja našeg Regionalnog programa za izbjeglice i interno raseljena lica, kojim upravlja naša banka. U Crnoj Gori, od ovog projekta se očekuje da pruži trajna stambena rješenja za oko 1.200 domaćinstava ili 6.000 građana.

Pobjeda, Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *