Moody's: Rejting eurozone se neće mijenjati u 2016. i 2017.

Dodajte komentar

Rejting eurozone vjerovatno se neće mijenjati u 2016. i 2017. ali slabljenje efekata fiskalne konsolidacije, ograničen napredak na području strukturnih reformi i sve izraženiji politički rizici ograničavaju mogućnost za njegovo poboljšanje i stvaraju dugoročne rizike, upozorila je u petak agencija Moody's.

Oprezna ocjena agencije nadovezala se na jučerašnje upozorenje predsjednika Evropske centralne banke (ECB) Marija Draghija evropskim čelnicima da monetarna politika sama po sebi neće biti dovoljna da podstakne rast ekonomije te da vlade moraju odrediti svoj dio posla inzistiranjem na strukturnim reformama.

Nivo zaduženosti i dalje je visok a proces razduživanja koči kombinacija slabog ekonomskog rasta i niske inflacije, te ograničeni napredak strukturnih reformi na nivou pojedini zemalja i na nivou eurozone u cjelini.

S obzirom na nisku inflaciju i ograničenu strukturalnu konsolidaciju, Moody's očekuje tek vrlo postupno smanjenje nivoa duga eurozone u godinama do 2020.”, navodi se u izvještaju.

Mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije mogao bi stvoriti dodatne prepreke za reforme unutar Unije i eurozone, dodaju u agenciji.

Očekuju da će ove godine ekonomija eurozone porasti oko 1,5 posto.

Upozoravaju i da je izbjeglička kriza dodatni izvor nejedinstva u eurozoni koji utiče na njenu sposobnost da absorbuje udare pojačane političke napetosti unutar zemalja članica i između njih.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *