Preko pet hiljada Hrvata otišlo u Irsku, prosječna plata 245% veća nego u Hrvatskoj

Dodajte komentar

Prošle su godine u potrazi za boljim životom u Irsku iz Hrvatske otišle 4342 radno sposobne osobe, a u januaru ove godine otišlo ih je još 396, piše Glas Slavonije.

To pokazuju podatci o zatraženim i izdanim PPS brojevima (Personal Public Service Number) u Irskoj koje na svojim službenim stranicama objavljuje irska kancelarija za socijalnu zaštitu. Da je brojka vjerodostojna govori činjenica kako ste bez PPS-a u Irskoj niko i ništa. On je nešto poput matičnog broja, ili nekakvog poreskog broja u drugim zapadnim zemljama i bez njega se ne može primiti plata.

Mnogi od ta 4342 građanina Hrvatske sa sobom su poveli i djecu te se pretpostavlja da se samo 2015. iz Hrvatske u Irsku odselio oko 5500 osoba. Većina njih je iz ekonomski uništene Slavonije i Baranje. Rijetki su oni koji u Dublinu, Corku, Limericku ili Galwayu, gdje su najveće hrvatske “kolonije” radnika, nisu pronašli posao te su se vratili u Hrvatsku. Riječ je o samo stotinjak osoba.

Prosječna plata 245 % veća nego u Hrvatskoj

Autorka bloga “Život u Dublinu” Ana-Marija u svom je novom postu na Facebooku vrlo jednostavno objasnila zašto je Zagreb zamijenila Dublinom.

“Zašto sam se odselila iz tako prelijepe zemlje, pitaju me često… Prosječna plata nakon plaćanja poreza u Zagrebu je 5408,98 kuna (714,46 eura). Prosječna plata nakon plaćanja poreza u Dublinu je 18.685,85 kuna (2468,19 eura) – 245,46 posto više.

Kao jednu od prednosti ističe i sličnost Iraca s Hrvatima.

“Rad uz malo nerada. Da, Irci su nekako slični nama, radimo, volimo neka pravila, ali baš ih ne volimo uvijek, pa malo volimo doći na vrijeme, a malo češće i ne volimo. Volimo da spojimo praznike, oni vole da spoje od 19. decembra do 5. januara. Velika većina Iraca koje znam imala je slobodno više od dvije sedmice. Kompletne kompanije bile su zatvorene, čak i neki cafei, mjesta u kojima inače uzimam ručak za van, saloni za žene u našoj zgradi… Svi državni praznici obilježavaju se ponedjeljkom, osim Božića, 26. decembra i Nove godine”, piše u svome blogu Ana-Marija.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *