Od juče plate veće pet odsto

Dodajte komentar

Zakon o zaradama u javnom sektoru stupio je na snagu juče. On je u Službenom listu objavljen 8. marta. U članu 50. piše da na snagu stupa osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu, što znači 16. marta ove godine. Plate u javnom sektoru će biti veće u prosjeku pet odsto.

Zakonom je predviđeno da se plate mogu povećati ako je budžet uravnotežen ili je u suficitu. Moraju se smanjiti ako budžet ima deficit preko dva odsto BDP-a.Ministar finansija Radoje Žugić je kazao da ovaj zakon uvodi red u ovu oblast, jer se izjednačavaju zarade za iste poslove a ukidaju nadoknade za upravne odbore, komisije, radna tijela…

Oko koeficijenata, ali i izuzeća od primjene ovog zakona bilo je dosta rasprave u parlamentu. Podsjetimo, šest regulatora najavili su tužbu Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti zakona zato što nijesu izuzeti od njegove primjene. Izuzeće su tražili Agencija za elektronsku komunikaciju i poštansku djelatnost, Regulatorna agencija za energetiku, Agencija za nadzor osiguranja, Agencija za elektronske medije i Agencija za ljekove i medicinska sredstva i Komisija za hartije od vrijednosti.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *