Berze pale uprkos pozitivnim porukama FED-a

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak su indeksi pali, uprkos pozitivnim porukama američkog Feda, jer su ulagače razočarali slabi poslovni rezultati nekoliko kompanija.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica bio je oko 11,30 sati u minusu 0,3 posto, nakon što je juče ojačao 0,02 posto.

Londonski FTSE bio je istovremeno na gubitku 0,10 posto, na 6.170 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,10 posto, na 9.870 bodova, a pariški CAC 0,80 posto, na 4.462 boda.

Na samom početku današnjeg trgovanja ti su indeksi bili u plusu, zahvaljujući jučerašnjoj poruci američke centralne banke da će usporiti tempo povećanja kamatnih stopa.

Kao što se očekivalo, čelnici Feda odlučili su nakon dvodnevne sjednice da zadrže ključne kamate nepromijenjene u rasponu od 0,25 do 0,50 posto, a projekcije pokazuju da u ovoj godini očekuju povećanje kamata u dva navrata za po četvrtinu procenta.

To je ohrabrilo ulagače na tržištima dionica jer je Fed u februaru, kada je po prvi puta od 2006. godine povećao kamate, signalizirao da bi ih u ovoj godini mogao povećati još u četiri navrata.

Najava da će se razdoblje jeftinog novca nastaviti podstakla je rast cijena nafte i sirovina, što podržava uspon dionica u rudarskom i energetskom sektoru, koji su jutros najveći dobitnici.

Međutim, evropske indekse pritisnuli su slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati nekoliko kompanija, kao što su Lufthansa i austrijska osiguravajuća kuća Immofinanz.

Cijena dionice njemačkog avio prevoznika potonula je više od 5 posto.

Loše na evropske berze utiče i jačanje eura prema dolaru, nakon poruka Feda, jer snažniji kurs eura loše utiče na konkurentnost proizvoda iz eurozone na inostranim tržištima.

Dionice su pod pritiskom među ostalim zbog jačanja eura. Uz to, konsoliduju se dobici iz proteklih mjesec dana“, kaže Ion-Marc Valahu, direktor u fondu Clarinvest, i podsjeća da je FTSEurofirst 300 indeks u proteklih mjesec dana skočio gotovo 10 posto.

Uprkos tome, u odnosu na početak godine, na gubitku je oko 7 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *