Zabrana otkupa ruskih državnih obveznica je “zastrašivanje biznisa”

Iako sankcije ne podrazumijevaju direktnu zabranu bankama da učestvuju u plasmanu državnih hartija od vrijednosti Ruske Federacije, evropski funkcioneri, ponavljajući bojazni koje je ranije iznijelo američko Ministarstvo finansija, upozoravaju da sredstva od prodaje obveznica mogu biti upotrijebljena u druge svrhe.

Ako evropske banke budu odustale od učestvovanja u plasmanu obveznica, Moskva bi mogla biti prisiljena da odustane od prodaje hartija od vrijednosti1, prenose mediji.

U februaru je časopis The Wall Street Journal, pozivajući se na dobro obaviještene izvore, javio da su američke vlasti zahtijevale od vodećih banaka da se ne upuštaju u potencijalno profitabilne, ali političke rizične poslove, kako su naglasili, s ruskim državnim obveznicama, jer bi takvi poslovi mogli osujetiti efekte sankcija koje je SAD uveo Rusiji 2014. godine, prenio je portal Vzgljad.

Preporuke američkih vlasti velikim bankama da odustanu od kupovine ruskih obveznica Ministarstvo spoljnih poslova RF nazvalo je “zastrašivanjem biznisa”, prenosi RBTH.

Check Also

Erste banci uručen treći uzastopni certifikat Employer Partner

Erste Bank AD Podgorica (Erste banka) je treći put uzastopno nagrađena Employer Partner certifikatom potvrdivši …

Leave a Reply

Your email address will not be published.