Rađa se jedna od najvećih berzi na svijetu

Dodajte komentar

Londonska berza (LSE) i Deutsche Bourse dogovorili su uslove udruživanja na ravnopravnim osnovama kojim će nastati jedno od najvećih tržišta dionica u svijetu, objavile su te berze u srijedu.

Prema uslovima sporazuma, dioničari LSE-a biće vlasnici 45,6 posto udjela u novoj kompaniji, dok će dioničari Deutsche Boerse u svome vlasništvu držati 54,4 posto.

Izvršni direktor LSE-a Xavier Rolet kazao je da će dvije kompanije stvoriti kombinaciju koja će definisati tu industriju.

Kompanije su objavile da bi povezivanjem trebalo da ostvare godišnje uštede od 450 miliona eura, što odgovara približno petini operativnih troškova od ukupno 2,2 milijardi eura koliko su dvije kompanije zabilježile u prošloj godini.

U vlasništvu LSE-a već je Borsa Italiana u Milanu, podsjeća Reuters.

U saopštenju kompanija navodi se da će “kombinacija Londonske, Frankfurtske i Milanske berze stvoriti platformu za finansiranje i promovisanje ekonomskog rasta evropskih kompanija, a biće atraktivna ponuda azijskim i američkim kompanijama koje traže pristup ulagačima i kapitalu“.

Novostvorena kompanija zadržaće sjedišta u Londonu i Frankfurtu, ali će nova holding kompanija UK Top Co imati sjedište u Londonu, objavile su kompanije.

Nedavno je kompanija Intercontinental Exchange (ICE), u čijem je vlasništvu Njujorška berza (NYSE), objavila da razmatra mogućnost podastiranja ponude za preuzimanje LSE-a.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *