Presedan u Luci Kotor: Direktor tužio svoju kompaniju

Dodajte komentar

Izvršni direktor Luke Kotor Vasilije Kusovac tužio je kompaniju na čijem je čelu jer je zbog disciplinskog prestupa koji se dogodio u novembru prošle godine kažnjen umanjenjem plate u iznosu od 30 odsto.

Odluku o kažnjavanju donio je Odbor direktora  kotorske firme, koji je Kusovcu izrekao kaznenu mjeru jer je, prilikom proslave penzionisanja jedne od službenica Luke Kotor, odlučio da se pauza održi u drugom  terminu. 

Kusovac je na takvu odluku Odbora direktora uzvratio tužbom, kojom traži poništenje te odluke i naknadu štete.

On je juče odbio da komentariše ovaj slučaj, navodeći da ne želi ništa da govori do okončanja postupka koji je počeo u kotorskom sudu. Njegov advokat Aleksandar Kovačević kazao je Dnevnim novinama da je Odbor direktora kaznio Kusovca za disciplinski prestup koji ne postoji.

Kusovac je spornog dana samo sprovodio ovlašćenja koja kao izvršni direktor ima po zakonu i normativnim aktima firme. On je, zbog slavlja koje je bilo u firmi tog dana, organizovao pauzu u drugom terminu i time učinio da se ne remeti proces rada. U obrazloženju Odbora direktora se navodi da je Kusovac počinio disciplinski prestup jer, , navodno, radno vrijeme nije korišteno kako treba, odnosno jer pauza tog dana nije bila u uobičajenom vremenu“, rekao je Kovačević.

On podsjeća da u radnom pravu, kada su u pitanju disciplinski prestupi, važi pravilo kao i u krivičnom pravu, a to je da radnja koja je zabranjena mora biti unaprijed propisana kao zabranjena.

Međutim, u ovom slučaju kazna je izrečena za nešto što nije predviđeno kao zabranjeno. Osim toga, kažnjen je sa 30 odsto od plate, iako je Zakonom o radu propisana kazna do 20 odsto, bez obzira što u njihovom kolektivnom ugovoru stoji 30 odsto to se ne može primijeniti, jer je ta kazna nepostojeća”, istakao je Kovačević.

Kusovcu je Odbor direktora zamjerio i to što su zaposleni toga dana navodno pjevali “Ne može nam niko ništa, jači smo o sudbine” i “Pada Vlada”, ali njegov advokat tvrdi da on u tom trenutku nije bio u firmi.

Moj klijent nije bio prisutan kada su se pjevale te pjesme. A i da je bio za pjevanje se teško može izreći bilo kakva kazna, tako da su našli čudno pravno rješenje jer ga nijesu mogli drugačije kazniti“, naveo je Kovačević.

Kusovac je član SDP, a na funkciju izvršnog direktora Luke Kotor došao je shodno koalicionom sporazumu sa DPS-om prilikom formiranja vlasti u Kotoru, dok u Odboru direktora kotorske kompanije sjede kadrovi DPS-a.

CdM

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *