Legalizacija marihuane SAD-u godišnje donese 17 milijardi dolara

Dodajte komentar

Prodaja kanabisa mogla bi donositi američkoj ekonomiji 44 milijarde dolara godišnje do 2020. godine, navodi se u godišnjem izvještaju magazina “Marijuana Business Daily”-a.

Ukoliko se nastavi sa dosadašnjim poslovnim trendovima i daljom legalizacijom, godišnji prihodi od marihuane će se povećati sa sadašnjih 14 do 17 milijardi dolara na 24 do 44 milijarde godišnje, navodi se u izvještaju.

Brojevi uključuju prodaju marihuane, kao i proizvoda povezanih sa uzgojem kanabisa.

Očekivali smo već neko vrijeme rapidni rast industrije marihuane i to se sada i dešava”, izjavio je Kris Volš, generalni urednik magazina.

On je istakao da na rast najviše utiče prodaja marihuane u rekreativne svrhe u američkim državama Kolorado, Vašington i Oregon.

Ali, čak i tržišta, Arizona i Novi Meksiko, u kojima je dozvoljena prodaja marihuane samo u medicinske svrhe rastu veoma brzo”, kazao je Volš i dodao da od skoro upotreba marihuane u medicinske svrhe je legalna i u Nevadi, Ilinoju i Masečusetsu.

Prihod u državama koje su legalizovale upotrebu marihuane u rekreacione i medicinske svrhe ove godine je iznosio između 3,5 i 4,3 milijarde dolara, dok je prije dvije godine bio oko dvije milijarde.

Magazin očekuje da će se, nakon novembarskih izbora, legalizovati upotreba marihuane u rekreacione svrhe u Kaliforniji, Nevadi i Masečusetsu, dok bi se upotreba u medicinske svrhe mogla legalizovati u Ohaju i na Floridi.

To bi bila ogromna tržišta za industriju marihuane i ona bi osigurala ogroman rast”, rekao je Volš.

Ipak, na industriju marihuane mogla bi da utiče Bijela kuća. Volš je izrazio zabrinutost zbog mogućnosti da se izabere predsjednik koji neće podržavati legalizaciju marihuane, što bi otežalo kompanijama da zarađuju na kanabisu.

Ekonomske Vesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *