Kako da se oslobodite stresa za pet minuta?

Dodajte komentar

Paula Davis-Laack je internacionalni autor i ekspert za upravljanje stresom; završila je veliki broj profesionalnih kurseva širom Amerike, Evrope, Azije i Australije, a inspirisana tekstom Confessions of a Burnt-Out Physician sa sajta KevinMD, izdvojila je deset načina uz pomoć kojih možete otkloniti ili umanjiti stres, ako imate svega pet minuta vremena, ili manje.

Ovo je pet koraka do relaksacije:

1. Promijenite svoje šifre. Ova vrsta tehnike je u formi podsvjesnog, podsjećujućeg signala koji vam ukazuje na to kako da se ponašate. ‘Nedavno sam čitala o momku koji je koristio specifičnu šifru za različite internet sajtove, u svom procesu suzbijanja bijesa nakon razvoda, te ja tako njegova šifra glasila: Forgive@h3r, i ovaj trik je urodio plodom. Njegova naredna, takođe uspješna lozinka je bila:Quit@smoking4ever. Razmislite o tome koliko puta dnevno, bilo gdje i bilo kada, ukucavate svoju šifru i kreirajte neku koja će vam pomoći da okruženje prilagodite svojim željama.

2. Zagrlite nekoga. Koliko su važni zagrljaji, govori činjenica da imaju i svoj poseban dana – 21. januar. Grljenje oslobađa oksitocin, hormon koji ‘zadužen’ za društvena ponašanja koja doprinose relaksaciji, povjerenju i saosjećanju. U svojim popularnom TED govoru, Dr. Paul Zak propisuje najmanje osam zagrljaja dnevno za održavanje čvrstih odnosa. Ako vam je neprijatno da grlite svoje kolege na poslu, sačuvajte zagrljaje za partnera, porodicu i prijatelje.

3. Primite kućnog ljubimca u svoj dom. Davis-Laack vjeruje da igranje sa životinjama povećava nivo serotonina i dopamina – neurotransmitere koji imaju umirujuća svojstva i objašnjava svoje lično iskustvo. ‘Kada sam radila kao prebukirani advokat, nekada nisam imala vremena ni da jedem ni da spavam. Imala sam naglašene napade panike, i prestala sam da vježbam jer mi je ubrzan rad srca stvarao anksioznost koja je pokretala paniku. Da pomognem sebi, provodila sam mnogo vremena sa svojim zlatnim retriverom, Sadie, i čvrsto vjerujem da me je ona spasila od potpunog sloma.’

4. Probajte 4-7-8 disanje. Mnogi zauzeti poslovni ljudi nemaju dovoljno vremena da razviju potpunu praksu meditacije, ali ovo je trik najbliži meditaciji koji će vam pomoći da se opustite. Ako se osjećate manje fokusirano ili imate nepromišljene reakcije probajte ovo: Sjedite na stolicu ili na pod, i ispravite leđa. Udahnite brojeći do 4, zadržite dah brojeći do 7, zatim izdahnite brojeći do 8. Ponovite vježbu za pet minuta.

5. Kreirajte svoj PERMA skor. ‘Teorija procvata’ Dr. Martina Seligmana uključuje pet elemenata, poznatih kao akronim PERMA, koji podrazumijeva pet elemenata: pozitivne emocije (Positive emotions), angažovanje (Engagement), odnose (Relationships), značenje (Meaning) i dostignuća (Achievement). Uzmite parče papira i pored svakog elementa napišite određen broj bodova, tako da njihov ukupan zbir daje broj 30. Nijedan element ne smije da ima 0 bodova. Na ovaj način, provjerite vaš optimalni skor, a one oblasti kojima ste dali manji broj – su one na kojima treba poraditi, odnosno kojima ne posvećujete dovoljno pažnje.

Primjer:

P – 3 boda
E – 2 boda
R – 8 bodova
M – 8 bodova
A – 9 bodova

Osoba koja na ovaj način dodijeli svoje bodove elementima, najviše pažnje posvećuje dostignućima, dovoljno odnosima i značenju, a najmanje pozitivim osećanjima i angažovanju. Na dva posljednja elementi bi trebalo poraditi, zbog boljeg životnog kvaliteta.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *