Test: Imate li “fotografsko pamćenje”?

Dodajte komentar

Za slikara Leonarda da Vinčija se govorilo da ima izuzetnu moć pamćenja, kao i za kompozitora Rahmanjinova i bivšeg američkog predsjednika Teodora Ruzvelta. Da li i vi možete da se svrstate u ovu kategoriju lako će pokazati test koji se sastoji od dva panela.

Na svakom od njih nalaze se plave i crvene tačke, a vi treba za kratko vrijeme da proučite njihov raspored što je bolje moguće i pokušate da ga zapamtite. Nakon toga slijedi pitanje, na koje treba da odgovorite ne gledajući više u slike.

foto memo

Jednom kada ste završili sa posmatranjem slika, potrebno je da ih u mislima preklopite i kažete koje slovo formiraju crvene tačke.

Testom se ispituje sposobnost fotografskog, odnosno (preciznije) eidetskog pamćenja. Riječ je o sposobnosti prisjećanja prikaza iz vizuelnih izvora sa velikim brojem detalja nakon kraćeg posmatranja.

Eidetsko pamćenje je najbolje kod djece mlađih uzrasta, koja rješavaju test sa dva do 10 odsto uspješnosti. Opada nakon šeste godine života ukoliko se i dalje ne vježba. Smatra se da je kod pojedinih odraslih osoba ova sposobnost gotovo nepostojeća.

Što se tiče odgovora na pitanje, riječ je o slovu ‘G’.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *