Pregovori donose niže cijene finansijskih usluga

Dodajte komentar

Crna Gora će kroz pregovore u Poglavlju 9 Finansijske usluge dobiti unapređenje ponude i usluga u bankarskom sektoru, čime će domaće tržište imati viši stepen ponuda i niže cijene zbog konkurencije, kazao je juče glavni pregovorač Aleksandar Andrija Pejović.

Na javnoj debati o Poglavlju 9, koje je jedno od najzahtjevnijih u pogledu obaveza, Pejović je istakao da će, pored unapređenja ponude u bankarskom sektoru, pregovori u ovom poglavlju doprinijeti stabilnom funkcionisanju finansijskog i uređenju penzijskog sistema.

Treba ispuniti pet završnih kriterijuma da bi se poglavlje zatvorilo. To se odnosi na postizanje nivoa usklađenosti crnogorskog zakonodavstva kada je u pitanju tekovina EU u oblastima banaka, osiguranja, profesionalnih penzija, infrastrukture finansijskih tržišta i investicijskih usluga. U narednim godinama potrebno je postići i nezavisnost regulatornih i nadzornih finansijskih institucija“, ukazao je Pejović, dodajući da je do 2018. predviđeno donošenje 12 zakona kojima bi se crnogorska regulativa uskladila sa evropskom, pišu Dnevne novine.

Kada je riječ o bankarskom sektoru, građani će, kako je naveo Pejović, imati viši stepen zaštite finansij skih usluga. To znači da će se zaštita deponenata povećati sa 50.000 na 100.000 eura, koliko će iznositi zagarantovani iznos koji će se štititi u slučaju deponovanja.

Ovo poglavlje uređuje i penzijski sistem, tako što uvodi dodatne mogućnosti za penzijske programe pod pokroviteljstvom poslodavaca. Time se omogućava zaposlenima da sagledaju dodatne mogućnosti na tržištu prilikom koristi koje donosi uplaćivanj e u penzij ski sistem i sam njihov izbor o načinu na koji će tretirati samostalne investicij e u pogledu budućeg penzijskog osiguranja“, pojasnio je Pejović.

Britanski ambasador u Podgorici Ian Whitting rekao je da su finansijske usluge važan dio unutrašnjeg tržišta EU i jedan od temeljnih principa evropskih integracija.

Tu su i viši standardi zaštite potrošača, a malo ko nije bio u situaciji da se oslanja na njih i zaželi što nijesu još viši i stroži. Ovaj sistem će doprinijeti prosperitetu Crne Gore, boljoj finansijskoj stabilnosti, povećanju konkurencije i ponude“, zaključio je Whitting.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *