Poslovni rezultat Hypo Alpe Adria banke u 2015. godini

1 komentar

Gubitak Hypo Alpe Adria banke AD Podgorica u 2015. godini, je gotovo u potpunosti uslovljen troškovima koji su proistekli iz primjene Zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima, kao i rezervacijama za potencijalne gubitke obračunate prema standardima Basel II, kao i prema još strožijoj metodologiji obračuna koju su zahtijevali naši novi vlasnici, Advent International i Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj, kazali su iz banke.

Nesumnjiv dokaz buduće poslovne stabilnosti Hypo Alpe Adria banke je činjenica da naš koeficijent adekvatnosti kapitala iznosi 13,2% što je znatno iznad propisanog minimuma, a takođe će se dodatno poboljšati kroz optimizaciju portolija u prvoj polovini 2016. Prethodno pomenuto garantuje da prošlogodišnji rezultati neće opteretiti buduće poslovanje Banke, niti će imati negativan uticaj na naše klijente ili njihova novčana sredstva – navode iz banke.

U prilog ovome govori i činjenica da je tokom 2015, nivo depozita klijenata porastao na 132 miliona eura, što je, kako su kazali, još jednom potvrdilo povjerenje klijenata u Banku.

Naši novi vlasnici, Advent International i EBRD, su u potpunosti posvećeni Hypo Alpe Adria banci i crnogorskom tržištu, što se ogleda u uvećanju kapitalne osnove u vrijednosti od 7,1 miliona eura koja je realizovana u januaru ove godine, nedavnom otvaranju poslovnice u Tivtu, kao i značajnim ulaganjima u cilju unapređenja naše usluge i ponude klijentima. Sve ovo dokazuje da je Hypo Alpe Adria banka u odličnoj poziciji za razvoj i rast biznisa, kao i da pruži podršku lokalnoj ekonomiji i svojim klijentima – navodi se u saopštenju HAAB.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *