Kako će Amerikanci, Švajcarci i Britanci reagovati na odluku ECB?

Još uvek se nije slegla prašina nakon neuobičajeno velikih kretanja na finansijskim tržištima koje je u četvrtak prouzrokovala Evropska centralna banka, a investitori se već fokusiraju na nove važne događaje koji su najavljeni za ovu nedelju.

Zbog izrazito niske stope inflacije ECB je očekivano odlučila da dodatno spusti kamatne stope u negativnu teritoriju (na depozite banaka kamatna stopa je snižena sa -0,3% na -0,4%) i poveća iznos kojeg ubrizgava u finansijski sistem sa 60 na 80 milijardi eura mesečno. Odmah posle objave ove odluke euro je očekivano oslabio približno 1%. Ipak Mario Dragi, guverner ECB, izjavio je da se kamatne stope ne mogu u nedogled spuštati i da ne očekuje dodatno spuštanje sa ovog nivoa.

Investitori na finansijskim tržištima su tu izjavu protumačili kao najavu završetka ciklusa popuštanja monetarne politike koju je ECB sprovodila od početka finansijske krize, te su masovno počeli da kupuju euro, koji je u samo nekoliko sati ojačao približno 3,5%.

Budući da je ECB druga najveća centralna banka na svijetu, ostale centralne banke će sigurno uzeti u obzir gore navedenu odluku i svoje planove prilagoditi novoj situaciji.

Tokom nedjelje nekoliko drugih važnih centralnih banaka takođe odlučuje o visini kamatnih stopa i treba se pripremiti na eventualne nove nagle promjene kursa.

Centralne banke Japana, Švajcarske i Velike Britanije vjerovatno neće donositi odluke o promjenama visine kamatnih stopa, ali će sigurno u komentarima poručiti da će labavu monetaru politiku nastaviti da sprovode sve dok bude potrebno.

Bilo kakva najava skorašnjeg podizanja kamatnih stopa bi vjerovatno dovela do naglog jačanja valute, što ne bi bilo dobro za izvoz domaće ekonomije. Upravo je nastavak jačanja vlastite valute najveća briga američkom FED-u, koji u srijedu donosi odluku o visini kamatnih stopa. Iako je ekonomska situacija u SAD relativno dobra, FED se vjerovatno neće odlučiti na podizanje kamatnih stopa kako ne bi dovele do prebrzog jačanja američkog dolara koji bi mogao da našteti američkom izvozu, nego će samo najaviti podizanje na nekom od idućih sastanaka.

Analitičari Admiral Markets-a smatraju da će relativno optimističan ton komentara čelnice FED Dženet Jelen biti dovoljan za zaustavljanje dodatnog slabljenja dolara u odnosu na euro tokom narednih nedjelja. Dugoročno će dolar vjerovatno nastaviti da jača, jer će očigledno bolja ekonomska situacija u SAD, u odnosu na situaciju u Evropi, kao i više kamatne stope koje iz toga proizlaze, prije ili kasnije prouzrokovati novi talas masovnog prebacivanja kapitala u SAD i jačanje dolara. Kretanja kursa poput prošlonedjeljnog su vjerovatno samo privremene anomalije koje bi trebalo brzo da budu ispravljene.

Izvor: Bif

Check Also

Potpisan protokol o izmjeni Zakona o fiskalizaciji: Advokati na poslu od ponedjeljka

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potpisao je protokol o saradnji za izmjenu Zakona o fiskalizacijisa …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *