Globalni dogovor proizvođača nafte moguć u aprilu

Dodajte komentar

Konačni sporazum o zamrzavanju proizvodnje, s ciljem podrške cijenama nafte koje su pale 65 odsto od juna 2014. godine zbog prevelike ponude, vjerovatno će biti narednog mjeseca, možda opet u Dohi, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak, a prenosi agencija Rojters.

Četiri vodeća svjetska proizvođača nafte – Rusija, Saudijska Arabija, Katar i Venecuela, sastali su se u Dohi prošlog mjeseca i najavili spremnost za zamrzavanje proizvodnje “crnog zlata” na nivou iz januara, ukoliko i drugi proizvođači učine isto, podsjeća britanska agencija.

Novak je naveo da bi iz sporazuma mogao da bude isključen Iran, budući da ta zemlja nastoji da povrati proizvodnju koja je bila pogođena međunarodnim sankcijama uvedenim zbog nuklearnog programa Teherana, a koje su u januaru ove godine ukinute.

Dijelimo mišljenje da je Iran u posebnoj situaciji. Sankcije koje su uvedene značajno su pogodile iransku proizvodnju“, rekao je ruski ministar energetike poslije sastanka s iranskim kolegom Bidžanom Zanganehom. Dodao je da Iran i dalje insistira na opravku svoje proizvodnje prije eventualnog zamrzavanja proizvodnje. “Sve u svemu, Iran podržava potrebu za koordinisanom akcijom između izvoznika nafte, uključujući i moguće zamrzavanje. Ali, iranski stav je da najprije obnove obim svoje proizvodnje. Nakon toga, spremni su da se pridruže zamrzavanju“, kazao je Novak, a navodi Rojters.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *