Uniqa prošle godine ostvarila najbolji poslovni rezultat u istoriji

Osiguravajuća grupa Uniqa u prošloj godini ostvarila je najbolji rezultat u istoriji : prema nerevidiranim privremenim podacima dobit prije oporezivanja iznosi oko 423 miliona eura, a zaračunata bruto premija porasla je 4,3 posto, na 6,3 milijarde eura. Operativni povrat na kapital (ROE) iznosi 16,2 posto.Prilikom predstavljanja preliminarnih godišnjih rezultata za 2015. predsjednik Uprave Andreas Brandstetter pozitivno je ocijenio dosadašnji učinak strtaegije rasta Uniqa 2.0 pokrenute 2011. godine.

U posljednjih pet godina strogo smo slijedili i ostvarili zadate ambiciozne ciljeve za 2015.”, rekao je Brandstetter.

Uniqa sada ima zdravu, snažnu kapitalnu bazu i visoku profitabilnost u osnovnoj djelatnosti na dva glavna tržišta – Austriji te centralnoj i istočnoj Evropi. Broj klijenata kontinuirano je rastao, sa 7,5 miliona na više od 10 miliona.

Zarada po dionici povećana je na 1,07 eura (u 2014. iznosila je 0,94 eura). Povrat na kapital iznosio je 10,6 posto, naprema 9,9 posto u 2014.

Generaldirektor Andreas Brandstetter
Brandstetter

Kvota solventnosti (Solvency I) bila je 301,7 posto.  “S dobiti prije oporezivanja od 422,8 miliona eura, postigli smo rast od 11,9 posto u odnosu na 2014. i najveću dobit u istoriji kompanije”, rekao je Brandstetter.

Na temelju tih rezultata, Uprava će predlažiti Nadzornom odboru i Glavnoj skupštini isplatu dividende po dionici od 47 eurocenta, što je 11,9 posto više u odnosu na dividendu za 2014. koja je iznosila 42 eurocenta. Ukupno, to odgovara raspodjeli oko 43,7 posto konsolidirane neto dobiti.

Na temelju uspješnog i sistematski sprovođenog strateškog programa Uniqa 2.0  koji je pokrenut 2011. te nakon donošenja sveobuhvatnog inovacionog i investicijskog programa od 500 miliona eura u januaru 2016., Uniqa će strukturu Grupe prilagoditi strateškim ciljevima i izazovima budućnosti.

Izvor: Banka

Check Also

ECB traži od banaka da se suzdrže od raspodjele dobiti

Evropska centralna banka (ECB) i austrijski regulator finansijskog tržišta FMA zahtijevaju da se finansijski sektor …

One comment

  1. Ako je suditi po rezultatima u Crnoj Gori, gospodin bas i nije u pravu, osim ako su izuzeli kontinuirane gubitke koje pravi Uniqa Crna Gora od svog osnivanja 2008.,sto se sve moze provjeriti na sajtu ano.me

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *