Twitter dodjelom dionica pokušava da zadrži zaposlene

Twitter Inc. povećao je kompenzacione pakete zaposlenima kako bi zaustavio odliv talenata.To bi mogle učiniti i druge tehnološke kompanije, a to bi moglo uzrokovati pad cijena dionica.

U posljednjih mjesec dana je Twitter je ponudio povlaštene dionice zaposlenima, od uprave do srednje rangiranih zaposlenih, tvrde upućeni, a prenosi Wall Street Journal.

Twitter ovim neobičnim postupkom, u kojem broj dionica dodjeljenih zaposlenom zavisi od toga kada je počeo da radi u kompaniji, želi da nadoknadi vrijednost koju su izgubili radeći u toj kompaniji, rekli su upućeni izvori.
Od jeseni kompanija zaposlenima isplaćuje i gotovinske bonuse od 50.000 do 200.000 dolara kao podsticaj da zadrži zaposlene idućih šest mjeseci do godine dana, reki su izvori bliski kompaniji.
Tim se pokazuje da Twitter želi da smiri nervozu zaposlenih zbog cijene dionica, koje su pale oko 60 posto u posljednjih 12 mjeseci. Otkako je Jack Dorsey početkom oktobra imenovan izvršnim direktorom, dionice su na vrijednosti izgubile oko trećinu, a ulagači su zabrinuti zbog stagnacije rasta broja korisnika. Dorsey je ubrzo nakon dolaska na položaj rekao da će oko trećine svojih dionica podijeliti zaposlenima. Tu odluku još uvijek moraju potvrditi dioničari.
Potez Twittera odražava situaciju rata oko zaposlenih u Silicijumskoj dolini i pritiske tržišta kojima su izloženi Twitter i druge tehnološke kompanije. Kompanijama poput LinkedIn Corp. i VMware Inc. takođe pada cijena dionica pa su i one su povećale kompenzacione i dioničke pakete zaposlenima. Analitičari vjeruju da će i druge kompanije slijediti taj put.
Izvor: Banka

Check Also

Koronavirus iskomplikovao poslovanje KAP-a: Borimo se da i sa ovim izađemo na kraj

Situacija sa novim koronavirusom je veoma iskomplikovala poslovanje Uniprom Kombinata aluminijuma (KAP), a ta kompanija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *