Njemačka u ratu s predsjednikom ECB-a: Draghi pljačka štediše!

Dodajte komentar

Tinjajući rat između šefa ECB-a Maria Draghija i Njemačke postao je otvoren u petak nakon što je banka oslobodila bez presedana zalihe municije da zapali vatru ispod hronično slabe inflacije.

Italijanski centralni bankar, koji je na čelu Evropske centralne banke, prikazan je na naslovnoj stranici uticajnog njemačkog poslovnog dnevnika Handelsblatt sa cigarom na usnama i kako drži novčanicu od 100 račun eura koja gori. List Bild je odluku ECB-a u četvrtak kometirao kao “šokirajuću”, dok su je savezni izvoznici nazvali “katastrofalnom” i “pljačkom štediša.”

U četvrtak, ECB je dodatno skresao već rekordno niske kamatne stope, takođe navodeći da će pumpati masivne nove iznose u bankarski sistem i, po prvi put, počeće da kupuje korporativne obveznice.  Cilj je da se podstakne kreditiranje domaćinstava i kompanija, te da se navedu da troše i investiraju.

Ali, to takođe znači da se polaganje novca u banke više neće isplatiti. Za naciju štediša poput Njemačke, to je ništa manje nego kapitalni grijeh.

Handelsblatt je ovo nazvao “opasnom igrom Marija Draghija novcem njemačkih štediša” u komentaru koji je ostavio dojam da politika ECB-a vrijeđa Nijemce.

On je više lično na meti zbog Nijemaca koji su “utuvili u svoje glave godinama da moraju da štede za odlazak u penziju”, kaže Carsten Kludi, ekonomist u banci M. M. Warburg.

U zemlji u kojoj stanovništvo brzo stari, i gdje je penzioni sistem ranjiviji na šokove, javne ustanove tradicionalno nude ljudima snažne podsticaje – kroz smanjenje poreza, na primjer – da štede novac.

On napominje da je jeftin novac pokretao Nijemce da investiraju u imovinu, povećavajući cijene oštro proteklih godina.

U isto vrijeme, najveća evropska ekonomija takođe ima koristi od akcije ECB-a.  Na kraju krajeva, Draghi je spasio eurozonu 2012. godine i pridobio njemačke velike klijente – ostale evropske zemlje – da sprovedu preko potrebne reforme, rekao je Kludi.

Ali, ove prednosti su manje opipljive nego neposredan uticaj na smanjene kamatne stope za pojedince.
Njemačka, koja je bila trn u oku visoko zaduženih zemalja poput Grčke i Italije insistiranjem na budžetskoj strogosti, strahuje da ultra-labava monetarna politika ECB-a neće podsticati trome EU ekonomije da sprovede reforme.

Ministar finansija Wolfgang Schaeuble i šef Bundesbanka Jens Weidmann su u više navrata izrazili svoje sumnje.

Weidmann je čak otišao toliko daleko da je javno kritikovao politiku ECB-a samo nekoliko dana nakon što je banka pokrenula svoju prvu rundu kvantitativnog popuštanja u januaru prošle godine.

Vodeći ekonomisti: Draghi ulazi u nesigurno područje

Vodeći njemački ekonomisti upozoravaju da Mario Draghi ulazi u vrlo nesigurno područje.
Evropska centralna banka posuđuje novac poslovnim bankama po negativnoj stopi od 0,4 posto. To je zabranjena politika subvencija koja gleda kroz prste zombi bankama i državama kojima prijeti bankrot“, kritičan je predsjednik Ifo instituta u Minhenu Hans-Werner Sinn.

Dobro poznati ekonomist Lars Feld napominje da je politika ECB-a sve neefikasnija. “Napominjemo da zemlje kao što su Italija, bez obzira na niske kamatne stope ne sprovode nikakve reforme, nego samo povećavaju svoje troškove.

U Zew Institutu smatraju da raste rizik od mjehura na tržištu nekretnina i obveznica, te da je Draghi svojim puškama napao štediše.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *