Kina tvrdi: bankarski sektor stabilan

Dodajte komentar

Rizici u kineskom bankarskom sektoru se, uopšteno gledajući, mogu kontrolisati te će nadležne službe raditi na tome da spriječe sistemske finansijske rizike, izjavio je u subotu, prilikom konferencije za medije na marginama godišnjeg plenarnog zasjedanja, Shang Fulin, čelni čovjek kineskog Povjereništva za regulaciju bankarskog sektora.

On je pritom poručio i da je kineski bankarski sektor u dobrom i stabilnom stanju dodajući da je koeficijent adekvatnosti kapitala kineskih komercijalnih banka na kraju prošle godine iznosio 13,45%, što je više u odnosu na brojke zabilježene godinu ranije te se radi o relativno visokom nivou.

Shang je istakao da je, iako je odnos neproduktivnih zajmova komercijalnih banaka porastao na 1,67% do kraja prošle godine, i dalje bio na niskim nivoima u odnosu na međunarodne standarde.

Izjavio je i kako će Kina ojačati nastojanja da se spriječe rizici, a mjere uključuju pravilno upravljanje kompanijama koje se bore sa prezasićenošću te tzv. ”zombi” kompanijama, kako bi se osiguralo da banke pravovremeno informisane donose odluke o davanju zajmova.

Shang je zaključio i da će biti sprovedeno više tzv. ”stres testova” da bi se spriječili rizici vezani uz likvidnost banaka, prenosi CRI.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *