Istorija BMW grupe: 100 godina fascinacije mobilnošću

Dodajte komentar

BMW grupa je 7. marta proslavila 100 godina postojanja kao kompanija. Za to vrijeme, mali proizvođač avio motora sa sjedištem na sjeveru Münchena transformisao se u vodećeg svjetskog proizvođača premium automobila i motocikala, a usto i pružaoca premium usluga u sektoru finansija i mobilnosti.

Danas je BMW međunarodna grupa kompanija s pogonima za proizvodnju i sastavljanje u 14 zemalja te globalnom prodajnom mrežom. Kompanija daje značajan doprinos osmišljavanju mobilnosti za budućnost.  Želja da se postignu superiorne karakteristike te spremnost da se isprobaju potpuno nova i tehnički zahtjevna rješenja umjesto kompromisa s onim svakodnevnim je misao vodilja kompanije od njenih najranijih začetaka pa sve do današnjeg dana.

Avionski motor BMW IIIa, proizveden 1917. godine, već je pokazao izuzetnu snagu, pouzdanost i efikasnost u radu na velikim visinama. Ove karakteristike zasnivale su se na robusnom osnovnom dizajnu rednog šest-cilindričnog motora te na korištenju osobito laganih materijala u kombinaciji s inovativnom tehnologijom karburatora i paljenja.
Kompanija se odlučila za vlastiti pristup i prilikom razvoja svog prvog motocikla. Dok su drugi proizvođači još uvijek radili na osnovu geometrije bicikala, BMW R 32 dosljedno je dizajniran oko motora. Spomenuti model, predstavljen 1923. godine, bio je prvi motocikl koji je pokretao dvocilindrični bokser-motor s protuhodnim klipovima. Motocikl je imao i ručni prenos spojen direktno na motor te prenos snage preko osovine umjesto preko lanca ili kaiša.
Ove ključne osobine do danas su ostale prepoznatljive karakteristike BMW-ovih motocikala.

Nakon što je kompanija započela s proizvodnjom automobila 1928. godine, isprva je proizvodila mala vozila na osnovu provjerenog tadašnjeg dizajna. Međutim, prekršene su sve ustaljene konvencije tog vremena kad je na tržište izašao BMW 303, prvo srednje vozilo pod kapom branda, koje je pokretao šest-cilindrični redni motor. Model je predstavljen 1933. godine i utemeljio profil koji se isticao među konkurencijom svojim prepoznatljivim oblikom pokrova hladnjaka, koji se i danas prepoznaje kao BMW-ova dvostruka, ‘bubrežasta’ rešetka hladnjaka. No najvažnija odlika automobila bila je njegova mala težina zahvaljujući cjevastom okviru s dvostrukim donjim cijevima u različitim presjecima.

Ova su obilježja upotrebljena po prvi put kod jednog automobila. Time su dizajneri pobili dugo utaboreno uvjerenje da samo teško vozilo može osigurati stabilne vozne karakteristike. BMW 303 bio je lagan, brzo je ubrzavao, besprijekorno usporavao te svladavao zavoje zahvaljujući okretnom i sigurnom baratanju. BMW je patentirao cjevasti okvir s dvostrukim donjim cijevima te je i dalje nastavio proizvoditi vozila s idejom optimiziranja težine.

Automobili branda BMW i najnoviji su primjer inteligentne, lagane konstrukcije, nezaustavljive inovacije i posebno dosljedne potrage za nezavisnim rješenjima. Arhitektura tih vozila specifično je razvijena za modele na potpuno električni ili hibridni pogon s priključkom na električnu mrežu, dok dizajn spaja aluminijsko podvozje i putničku kabinu od plastike ojačane ugljičnim vlaknima. Ovakav holistički pristup, kojeg se drži grupa BMW, doprinosi garanciji da će grupa odigrati pionirsku ulogu i u dizajnu rješenja za ličnu mobilnost budućnosti.
Proizvodnja avionskih motora nakon Prvog svjetskog rata je isprva zabranjena, zbog čega su od 1918. nadalje među proizvodima s BMW logom bili motori za kamione i brodove, a nakon 1920. i za motocikle. Među kupcima motora bila je i kompanija Bayerische Flugzeugwerke AG, koja je uskoro preuzela velik značaj za brand.

Kompanija je preuzela prava na brand u junu 1922. godine, zajedno s BMW logom, proizvodnim kapacitetima i zaposlenicima. Preimenovanje kompanije u Bayerische Motoren Werke AG postalo je temeljom za razvoj u nezavisnog proizvođača motora i vozila. Pošto je Bayerische Flugzeugwerke AG osnovana 7. marta 1916., taj datum se danas smatra datumom kad je osnovana BMW kompanija.

Profitiraj.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *