Alibabi odobren petogodišnji kredit vrijedan 3 milijarde dolara

Dodajte komentar
CEO Alibabe Jack Ma

Kineski internet div Alibaba u četvrtak je objavio da je potpisao ugovor o petogodišnjem kreditu u iznosu od 3 milijarde dolara od pet godina kredita koji će iskoristiti za sticanje udjela u kineskim i stranim kompanijama.

Alibaba se, predvođen osnivačem Jackom Maom, širi na poslove izvan svog osnovnog poslovanja, internet trgovine, kao što je online video čiji obim raste, dok internetska trgovina usporava, piše Reuters.

U saopštenju američkoj komisiji za hartije od vrijednosti Alibaba navodi da je potpisao zajam s grupom od osam vodećih aranžera te da se iznos kredita može povećati ako se ukaže potreba.

Rok dospijeća je pet godina, a kamatna stopa 110 baznih poena iznad LIBOR-a. Kompanija navodi da je riječ o referentnoj kamatnoj stopi koju koriste mnoge globalne banke.

Alibaba navodi da je kredit namijenjen opštim korporativnim potrebama, bez dodatnih pojašnjenja, a portparol kompanije odbio je dalje komentare.

Kineska kompanija izlistana je na američkoj berzi, a u posljednje vrijeme je vrlo sklona trošenju. Kapitalni izdaci u posljednja tri mjeseca prethodne godine dostigli su 4,9 milijardi juana (752 miliona dolara), što je tri puta više nego u istom razdoblju 2014.

Thomson Reuters, kompanija koja prati globalno kreditno tržište, u utorak je objavila pozivajući se na svoje izvore da je Alibaba s bankarskim sindikatom, u kojem su ovlašteni ugovarači i aranžeri ANZ, Citigroup, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs, JP Morgan, Mizuho Bank i Morgan Stanley, u ugovorio kredit vrijedan između 3 i 4 milijarde dolara.

Wall Street Journal citira izvore koji su prošlog mjeseca rekli da Alibaba pregovara s nekoliko banaka o pozajmici do 4 milijarde dolara za finansiranje planova za proširenje, uključujući i akvizicije.

Izvor: Banka.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *