EPCG dobila poziv za učešće na berzama struje SEEPEX i CROPEX

Dodajte komentar

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) je dobila poziv za učešće na srpskoj i hrvatskoj berzi struje SEEPEX i CROPEX, saopšteno je iz kompanije.Iz EPCG su kazali da svi energetski subjekti u Crnoj Gori, nakon dogovora lidera zemalja regiona na nedavnom samitu u Beču da svaka država mora imati svoju berzu struje, ili se mora pridružiti nekoj susjednoj, održavaju redovne sastanke i konsultacije sa Ministarstvom ekonomije i Regulatornom agencijom za energetiku (RAE).

Cilj sastanaka je analiza svih tehničko-ekonomskih aspekata koji se tiču moguće isplativosti uspostavljanja sopstvene berze ili participranja naših kompanija na regionalnim berzama, što je za sada izvjesnije”, rekli su iz EPCG.

U međuvremenu, kako su objasnili, EPCG priprema sva potrebna dokumenta kako bi bila prisutna na berzama.

Imajući u vidu da će biti potrebno određeno vrijeme za aktivnije funckionisanje tih berzi, EPCG će nastaviti saradnju sa berzama na kojima već učestvuje”, dodali su iz kompanije.

Takođe su istakli da se, prema preliminarnim analizama ekonomsko-tehničke isplativosti učešća na berzama, vidi prednost SEEPEX berze, uz napomenu da, shodno zakonskim pravilima, ukoliko neko želi da učestvuje na takvoj berzi u zemljama Evropske unije (EU), mora da formira i kompaniju u državi EU gdje se berza nalazi”, kazali su iz EPCG.

EPCG će, prema riječima njenih predstavnika, kao odgovorna kompanija, donijeti adekvatnu odluku u cilju što boljeg strateškog pozicioniranja na tržištu.

Time ćemo, između ostalog, dodatno obezbijediti stabilnost elektroeneregetskog sistema Crne Gore”, zaključili su iz EPCG.

Predstavnici regionalnih berzi struje ranije su najavili da imaju ambicije da privuku državne energetske kompanije iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije koje su suviše mala tržišta da bi imale svoje likvidne berze struje.

SEEPEX je počeo da radi 17. februara, a formirale su ga preduzeće Elektromreža Srbije i Evropska berza električne energije (EPEX SPOT), dok su CROPEX osnovali Hrvatski operator prenosnog sistema i Hrvatski operator tržišta energije, koji su u jednakim iznosima uplatili osnivački kapital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *