Dug po osnovu kartica i minusa 38,2 miliona eura

1 komentar

Dugovanja građana po osnovu dva najskuplja vida zaduživanja, minusa po tekućem računu i kreditnih kartica, na kraju januara je iznosio 38,2 miliona eura, pokazuju podaci Centralne banke CBCG.Aktivni dug građana na kraju januara po osnovu korišćenja kreditnih kartica je bio 22,5 miliona eura, a po dozvoljenim minusima po tekućim računima 15,7 miliona.

Ova dugovanja po osnovu kreditnih kartica i dozvoljenih prekoračenja po tekućim računima građana su manja oko 4,1 odsto u odnosu na prije godinu, kada su iznosila 41,9 miliona eura”, kazali su “Vijestima” iz CBCG.

Dok dugovi građana za kartice i minuse padaju u posljednjih godinu, kamatne stope rastu, što pokazuje da banke i dalje ubiraju značajne prihode po osnovu tih proizvoda. Banke su pooštrile uslove za odobravanje minusa i kartica od kojih je jedan da sagledavaju ukupnu zaduženost klijenata u Kreditnom registru CBCG. Dok se nekada “moglo ući u minus” i do tri plate, limiti su smanjeni do jedne plate, eventualno dvije. Rijetki su klijenti koji imaju mogućnost da se zaduže tri plate unaprijed.

I za kreditne kartice smanjeni su limiti. Traži se žirant ili dva ili depozit da bi se izdala ako neko nije klijent banke. Povećani su troškovi koji nastaju kada se podiže novac sa bankomata kod drugih banaka, umjesto kod onih koje su izdale karticu. Kako piše list, najbitnije je da građani znaju da se kamatne stope na dugovanja obračunavaju na dnevnom nivou, ne na mjesečnom.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *