CIA priručnik: Kako uništiti kompaniju?

Dodajte komentar

Ako vas kolege na poslu nerviraju i smatrate da su nekada nesposobni, možda je riječ o tome da rade za CIA. Dobro, možda ne baš za CIA, ali prema tajnom dokumentu koji je CIA nedavno objavila, a koji se zove “Jednostavan za upotrebu za sabotažu na terenu: Strateške službe” neki se ponašaju upravo onako kako američka tajna služba savjetuje, piše Independent.Taj dokument sadrži savjete za njihove špijune kako da unište kompanije u koje su infiltrirani, a oni nevjerovatno podsjećaju na ponašanje pojedinaca u raznim firmama u kojima nema špijuna i koje sasvim sigurno nisu pitale CIA za savjet kako da rasture firmu.

Ovo su savjeti za sabotažu i sigurno vam je sve ovo jako dobro poznato.

1. Kad god je moguće, sve poslove upućujte komisijama na “dalje proučavanje i razmatranje”. Pokušajte da formirate što je moguće veće komisije sa ne manje od pet članova.

2. Potežite nebitne teme što češće možete.

3. Pravite se da ste pogrešno shvatili uputstva što treba da radite. Postavite bezbroj pitanja i uključite se u duge prepiske o uputstvima koje “ne razumijete”. Žalite se na njih kad god možete.

4. Cjepidlačite o preciznoj upotrebi riječi u komunikaciji i izvještajima.

5. Budite nerazumni i zahtijevajte od vaših kolega da budu “razumni”. Izbjegavajte rasprave koje vas mogu uvaliti u nevolje ili vas osramotiti pred svima.

6. Nemojte naručivati nove materijale za rad, sve dok vam postojeće zalihe ne budu gotovo potpuno iscrpljene. Tako će i najmanje odlaganje ispunjenja vašeg zahtjeva značiti da je rad u potpunosti onemogućen.

7. Kako biste smanjili motivaciju zaposlenih, a time i produktivnost, budite ljubazni prema najgorim zaposlenima i unaprijedite ih iako to ne zaslužuju. Diskriminirajte efikasne i dobre radnike i žalite se na njihov rad.

8. Popunjavajte formulare nečitko, tako da se posao mora ponovo obavljati; pravite greške ili preskačite obavezna polja.

9. Širite uznemirujuće glasine i tračeve tako da zvuče kao “insajderska” dojava.

Express

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *