Wall Street razočarao

Dodajte komentar

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni, nakon što je Evropska centralna banka (ECB) smanjila kamatne stope, ali i poručila da su dalji rezovi kamata malo vjerojatni.

Dow Jones oslabio je 5 bodova, ili 0,03 posto, na 16.995 bodova, a Nasdaq indeks 0,26 posto, na 4.662 boda. S&P 500 ojačao je, pak, 0,02 posto, na 1.989 bodova.

Na početku jučerašnjeg trgovanja cijene su dionica znatno porasle jer je ECB, kao što se očekivalo, dodatno olabavila monetarnu politiku.

Tako je ključnu kamatnu stopu smanjila s 0,05 na nula posto, dok je kamatu na depozite banaka dodatno spustila u negativno područje, s minus 0,3 na minus 0,4 posto.

Ulagače je ohrabrilo i povećanje programa ECB-a za kupovinu obveznica s dosadašnjih 60 milijardi na 80 milijardi eura mjesečno, što bi trebalo da podstakne kreditiranje i rast ekonomije eurozone, a suzbije deflacijske prijetnje.

To je doista ohrabrilo ulagače jer su tržišta zavina od nultih kamatnih stopa. Pa, to je besplatan novac“, kaže Kim Forrest, analitičarka u tvrtki Fort Pitt Group.

Međutim, cijene dionica na evropskim berzama, a potom i na Wall Streetu oštro su pale, nakon što je predsjednik ECB-a Mario Draghi na konferenciji za medije kazao da bi ubuduće banka smanjila kamate samo u slučaju vanrednih okolnosti.

Tako je poručio da je ciklus smanjenja cijene novca završen, što je razočaralo ulagače koji su očekivali uobičajenu poruku da su daljnji rezovi mogući ako to bude potrebno.

Istovremeno ulagače je uplašila mogućnost da će rekordno niske kamate u Evropi izazvati slabljenje kursa eura, što bi naštetilo američkim bankama i izvozu.

Nakon najave smanjenja kamata ECB-a, kurs eura juče je prvo pao 1,6 posto, na 1,0820 dolara, da bi nakon Draghijeve poruke skočio na 1,1215 dolara. Tako oštre oscilacije kurseva nisu dugo zabilježene.

Tržište je razapeto između straha i pohlepe, a sve se to dogodilo u jednom danu“, kaže Kim Forrest.

Loše je na tržište uticao i pad cijena nafte za više od 2 posto, nakon vijesti da je malo vjerovatno da će najveći proizvođači ‘crnog zlata’ održati sastanak o smanjenju proizvodnje, ako neće učestvovati i Iran.

S druge strane, podršku Wall Streetu pružili su dobri pokazatelji s američkog tržišta rada, što je odagnalo strahovanja od recesije u najvećoj svjetskoj ekonomiji..

Na evropskim su berzama, pak, cijene dionica juče oštro pale, nakon razočaravajuće poruke Marija Draghija. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,78 posto, na 6.036 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,31 posto, na 9.498 bodova, a pariški CAC 1,70 posto, na 4.350 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *