Južni tok – ponovo

Dodajte komentar

Juče je u Moskvi prvi put zvanično progovoreno o mogućnosti da se oživi realizacija gasovoda Južni tok, prenose  ruski mediji.

Zamjenik ruskog ministra energetike Jurij Sentjurin potvrdio je da Bugarska zvanično traži da se pregovori o tom gasovodu obnove.

Bugarski partneri aktivno postavljaju pitanje obnove pregovora o ‘Južnom toku’, najkraće rečeno, takve informacije dolaze u naše ministarstvo”, rekao je Sentjurin.

Projekat gasovoda Južni tok Rusija je obustavila decembra 2014. godine jer je EU izvršila pritisak na svoju članicu Bugarsku da ne da potrebne odzvole za realizaciju tog projekta. Da Rusija razmišlja o takvoj mogućnosti, svjedoči i memorandum koji je potpisao Gasprom o učešću u gasovodu Grčka-Italija.

Informaciju o toj odluci Rusije iznio je tokom tadašnjeg boravka u Turskoj, ruski predsjednik Vladimir Putin istovremeno sa objavom starta novog projekta – gasovoda Turski tok, kojim je ruski gas preko Turske trebalo da bude transportovan u zapadnu Evropu. Novembra prošle godine, pošto je Turska oborila ruski vojni avion Su-24 na sirijsko-ruskoj granici, Turski tok je takodje obustavljen.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *