Stručnjaci savjetuju: Provjeravajte račune u banci i koristite SMS usluge

1 komentar

Građani koji imaju račune u bankama treba najmanje jednom mjesečno da provjere stanje i da koriste SMS info servis koji ih na telefonski broj obavještava o svim transakcijama kazali su bankari i bankarski ombudsman, komentarišući najnoviji slučaj u kotorskoj filijali Komercijalne banke Budva, u kojoj su tri službenika osumnjičena da su skinuli ukupno 250.000 eura sa računa klijenata.Slučaj u Kotoru nije usamljen. Krajem prošle godine protiv tri službenika ekspoziture Atlas banke u Kolašinu podnijeta je prijava tužilaštvu zbog sumnje da su bez znanja klijenata raspolagali njihovim računima. Sličnih slučajeva je bilo ranije u CKB-u, Euromarket banci…

Nakon informacije da je Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv službenika kotorske filijale Komercijalne banke, Pobjeda je pitala bankare, bankarskog ombudsmana, ali i građane da li su sigurni računi u bankama i kako se zaštititi.

Provjera

Bankarski ombudsman dr Halil Kalač kaže da se u prošloj godini i prva dva mjeseca ove niko nije žalio da mu je neovlašćeno skinut novac sa računa, ali je oprez neophodan.

Korisnici tekućih računa i bankarskih kartica trebaju redovno da prate stanje, traže od banke izvod prometa i saldo najmanje jednom mjesečno – kaže Kalač i ističe da je banka obavezna da udovolji zahtjevu klijenta. Ako to ne učini, krši član 87 Zakona o bankama.

U bankama nijesu željeli da komentarišu najnoviji slučaj, ali su Pobjedi kazali da su računi njihovih klijenata zaštićeni. U Sosijete ženeral Montenegro kažu da imaju pisani trag o transakciji svakog klijenta.

Skidanje novca ne može proći neopaženo. Za sve aktivne račune klijentu je dostupan izvod koji može da podigne u bilo kojem trenutku u svakoj ekspozituri naše banke, objašnjavaju i dodaju da preporučuju SMS info servis.

Ova usluga omogućava da klijent preko SMS poruka bude redovno informisan o stanju na računu svim prilivima i odlivima,  objašnjavaju iz ove banke i naglašavaju da za „uspavane”, odnosno račune koji se ne koriste često, imaju poseban sistem mjera i nadzora.

Zaštita

U NLB banci kažu da nije moguće da bankarski službenik skine novac sa tuđeg računa.

Mjere zaštite su kontrola vođe filijale, interna kontrola i interna revizija , objašnjavaju i dodaju da do sada nijesu imali žalbi klijenata u ovom dijelu.

U Hipotekarnoj banci su kazali da imaju niz sigurnosnih provjera, koje bi identifikovale pokušaje i postupke neovlašćenog skidanja sa računa.

Zahvaljujući ovakvom pristupu eventualne situacije bi bile odmah identifikovane i spriječene, kazao je za Pobjedu direktor sektora podrške i organizacije Hipotekarne banke Nikola Milović i dodao da do sada nije bilo takvih slučajeva.

Banka preduzima niz preventinih mjera, kao što su edukacija zaposlenih i rukovodilaca, sistem duplih kontrola, verifikacija naloga… To, uz aplikaciju za identifikovanje neuobičajenih transakcija, kao i servis SMS info, koji klijente promptno obavještava o svim promjenama na računu, rizik od ovakvih zloupotreba svodi na minimum – kaže Milović.

Komercijalna banka: Interna kontrola otkrila zloupotrebu

Iz Komercijalne banke Budva Pobjedi su juče kazali da je interna kontrola banke otkrila neovlašćeno skidanje sa računa klijenata.

Naša interna kontrola je otkrila ovaj nezakoniti čin. Slučaj smo mi procesuirali prema policiji i Tužilaštvu, a radnici banke su ostali bez posla,  saopštili su iz ove banke.

Mogućnost da se nešto slično dogodi, kažu u banci, svedena je praktično na minimum.

Ukoliko bi se i dogodilo nešto slično nemoguće je da se ne otkrije kroz sistem kontrola, kao što je otkriven i ovaj slučaj, objasnili su Pobjedi iz ove banke.

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Ovo je prevazišlo svaku mjeru. Zaštitnik interesa građana kod banaka SAVJETUJE ih da se pretplate kod banaka za sms servise da mogu provjeravati da li im neko iz banke krade novac sa računa. Ovo je samo u CG moguće

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *