Atlas banka da plati 12,5 miliona

Dodajte komentar

Arapska kompanija Kaspia Property Holdings od Atlas banke sudskim putem traži naplatu odobrene bankarske garancije na iznos od 12,5 miliona eura.Prema nezvaničnim informacijama, povlačenje navedenog iznosa Atlas banku bi moglo da otjera u stečaj. Kapital banke, prema posljednjim podacima za devet mjeseci prošle godine, iznosio je oko 29,77 miliona eura. Kompanija Kaspia Property, prema informacijama „Vijesti”, tužila je Privrednom sudu Atlas banku jer joj nije isplatila 12,5 miliona eura, iako se izvršni direktor banke Đorđe Đurđić svojim potpisom na to obavezao prilikom izdavanja garancije i mjeničnog ovlašćenja banke.

Prije Atlas banke ovu finansijsku obavezu Arapima, prema dostupnoj dokumentaciji, trebalo je da izmiri predsjedavajući grupe Duško Knežević, za kojeg su u spisima suda, u ovom predmetu, navedeni podaci da je državljanin Kipra.

Bankarska garancija je ugovorena sa tužiocem da mu se isplati „bez prava ispitivanja osnova”, ukoliko kompanija Kaspia Property Holdings zatraži njenu naplatu.

Glavna rasprava u Privrednom sudu zakazana je za 13. april, a prema nezvaničnim informacijama „Vijesti” neće biti iznenađenje ukoliko, u međuvremenu, neku odgovarajuću mjeru u cilju zaštite čitavog bankarskog sistema preduzmu monetarne vlasti.

Dužan grčkim i austrijskim bankarima

Kneževićeva grupacija je već nekoliko godina bila u finansijskim problemima, zbog nevraćenih kredita koji se mjere desetinama miliona eura grčkoj Pires banci, ali i bivšoj IHipo Alpe Adria banci čiji je pravni nasljednik Heta Asset. Predstavnici Hete krajem prošle godine su angažovali svoje ljude iz Slovenije, Srbije i Crne Gore koji su vodili istragu o svim kompanija iz Atlas grupacije, kao i 0 kompletnoj imovini koja je u zvaničnoj evidenciji bita u vlasništvu Duška Kneževića i njegovih privatnih firmi. Sve to iz razloga što su njegove lične mjenice ostale u bivšoj Hipo Alpe Adria banci iz Austrije.

Fond Atlas mont fond nakon godinu i tri mjeseca nije isplatio 137 nesaglasnih akcionara fonda, koji traže oko 3,5 miliona eura. Komisija za hartije od vrijednosti ovih dana trebalo bi da preduzme nove mjere protiv menadžmenta i uprave društva Atlas mont koje upravlja fondom, a koje je u većinskom vlasništvu Kneževićeve privatne firme.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *