Proširena istraga u aferi Volkswagen

Dodajte komentar
Broj optuženih u Volkswagenovoj aferi oko lažiranja količine štetnih tvari u izduvnim gasovima se povećao na 17, saopštilo je u utorak državno tužilaštvo u njemačkom Braunschweigu.

Broj optuženih se sa šest povećao na 17 pri čemu ni jedan optuženi nije iz uprave koncerna“, rekao je državni tužilac Klaus Ziehe.

Optuženima se predbacuje prevara u pozadini skandala oko lažiranja količine štetnih tvari u ispušnim plinovima Volkswagenovih automobila s dizel motorima.

Istražnim tijelima se nakon uvida u zaplijenjene spise pruža sve jasnija slika o obimu slučaja“, rekao je Ziehe.

Volkswagen je na jesen prošle godine priznao manipulaciju količine izduvnih gasova pomoću prepravljenog softvera kod automobila koji su se našli na tržištu SAD-a. Manipulisani programi su ugrađeni u preko 11 miliona automobila širom svijeta. Zbog prepravljanja softvera i očekivanih sudskih tužba automobilski koncern iz Wolfsburga očekuje štetu u iznosu od nekoliko milijardi eura.

Radnici centralnog pogona u Wolfsburgu su se u utorak okupili kako bi raspravljali o sigurnosti radnih mjesta u najvećem VW pogonu.

Ako održivost Volkswagena zbog plaćanja ogromnih svota bude ugrožena, to će imati dramatične posljedice ne samo u SAD-u nego i u pogonima širom svijeta”, rekao je predstavnih zaposlenika Volkswagena Bernd Osterloh pred oko 20.000 okupljenih radnika.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *