Guverner Banke Engleske upozorio na rizik u slučaju izlaska iz EU

Dodajte komentar

Šef britanske centralne banke Mark Carney rekao je danas da mogući izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja pojedinačno najveći rizik za privredu zemlje, mada je naglasio da će centralna banka ostati neutralna u toj raspravi.

U raspravi sa članovima odbora donjeg doma britanskog parlamenta guverner Carney pokušao je da izbjegne svaki pokušaj da ga navedu da jasno kaže svoj stav, što bi mogla da iskoristi jedna ili druga strana uoči referendma o članstvu u Uniji zakazanog za 23. juni.

To pitanje je najveći domaći rizik za finansijsku stabilnost, djelimično zbog pitanja neizvjesnosti”, rekao je Carney.

Rasprava o ostanku Britanje u EU takođe može da “poveća rizike” vezane za trgovinu i investicije, tržišta nekretnina i finansija, rekao je on.

On je, međutim dodao, da međunarodni rizici kao što je nedavna slabost privrede u Kini, predstavljaju veći problem za britansku privredu. Carney je rekao da bi “bez sumnje” britanski finansijski centar izgubio posao ako bi zemlja odlučila da napusti EU a da prethodno ne uspije da se dogovori o novim sporazumima da zamjene sadašnje koji dozvoljavaju finansijskim stručnjacima da rade slobodno u 28 zemalja Unije.

On je rekao i da neke finansijske firme prave planove za premještaj ako Velika Britanija odluči da napusti EU.

Uprkos žustrom ispitivanju poslanika koji podržavaju kampanju za izlazak iz Unije Karni je rekao da će banka ostati usredsređena na očuvanje finansijske i monetarne stabilnosti i da neće dozvoliti da se uvuče u zauzimanje stava o tom pitanju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *