Troškovi sukoba u Siriji procijenjeni na 275 milijardi dolara

Dodajte komentar

Trošak rata dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se sukobi nastave do 2020. Ove zapanjujuće cifre pokazuju trošak rata u Siriji i njenom okruženju koje su objavljenje u najnovijem istraživanju međunarodne nevladine organizacije World Vision.

Izvještaj “Cijena sukoba za decu” (The Cost of Conflict for Children) plod je saradnje između organizacija World Vision i Frontier Economics u kojem se procjenjuju ekonomski gubici u Siriji, Libanu, Jordanu i Turskoj do sada i u budućnosti. Izvještaj otkriva da će, ukoliko se sukob nastavi do 2020. godine, troškovi rata u Siriji dostići 1.3 biliona dolara.

Do sada je 275 milijardi dolara ovaj rat koštao sirijsku ekonomiju i ovo je izgubljeni novac. Nikada neće biti povraćen niti potrošen na budućnost djece, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, bezbjedno okruženje ili životni standard”, rekla je Koni Leneberg, Regionalni lider za Bliski Istok programa World Vision.

Cifre predstavljene u izvještaju pokazuju uticaj sukoba na ekonomiju Sirije i okolnih zemalja, one su prozor koji otkriva ljudske patnje izazvane ovim sukobom. Iza svakog dolara, svake statistike, svakog procenta, postoji dijete, dijete koje ne može da ide u školu, dijete koje mora da ide gladno u krevet, dijete koje nema pristup potrebnoj zdravstenoj zaštiti i dijete koje nema odgovarajući krov nad glavom “, rekao je Vin Flaten, direktor u World Vision-u zadužen za sirijsku krizu.

Petogodišnji rat u Siriji ostavio je milione sirijske djece bez obrazovanja i bez škola, bez osnovnih zdravstvenih usluga i sa lošom ishranom. Broj izbjeglica koji dolaze iz Sirije je sve veći, a njihove potrebe premašuju raspoloživu pomoć i porodice se tada suočavaju sa teškim izborima kao što su ulazak djece u prerane brakove i upošljavanje male djece kako bi porodica mogla da preživi.

Ovo novo istraživanje je još jedan način da se pokaže hitnost sa kojom međunarodna zajednica mora da mobiliše kolektivni diplomatski uticaj i da prekine ovaj sukob jednom i za svagda”, rekao je Fren Čarls, direktor World Vision-a za dio koji se bavi javnim propagiranjem odgovora na Sirijsku krizu. “Biće potrebne decenije za oporavak Sirije. Potreban nam je mir odmah da bismo počeli sa paniranjem dugoročnih investicija i rekonstrukcije kako bi Sirija ponovo stala na svoje noge”, zaključuje Čarls.

World Vision je na terenu u Siriji i susjednim zemljama i pruža pomoć u hrani, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, novcu, zaštiti djece, obezbjeđuje čistu vodu, sanitarije i proizvode za pomoć porodicama kako bi izdržali oštre zime. World Vision je do sada pomogao više od 2,37 miliona izbjeglica, interno raseljenih lica i članova zajednice ugroženih domaćinstava pogođenim sirijskom krizom od 2011. godine.

Izvor: Bif.rs

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *