Novi malware bi mogao da zarazi više od pola milijarde android uređaja

Dodajte komentar

Mobilni uređaji nove su mete za hakere jer to je još uvijek poprilično otvoreno područje za razne malverzacije, što zbog nesmotrenosti korisnika, što zbog slabije razvijenosti zaštite, ali i zbog načina na koji se ponašaju i rade mobilne web stranice.

Stoga se svako malo pojavi nova prijetnja, a ona posljednja u nizu otkrivena je od strane kompanije Skycure i mogla bi uticati na rad čak pola milijarde Android uređaja s KitKat verzijom i onim novijima.

Malware se koristi tehnikom nazvanom “accessibility clickjacking” i cilja prvenstveno na one korisnike s manama u govoru, sluhu ili vidu, zbog kojih moraju koristiti neke posebne usluge, a da bi se do njih došlo potrebno je uključiti Accessibility Services. U trenutku kad malware uspije doći do njih, haker ima potpunu kontrolu nad uređajem.

Upravo zato nije lako uključiti Accessibility Services, ali s razvojem zaštita i načina rada naših uređaja, razvija se i ona negativnija “strana medalje”. Sreća je da se to prepoznalo od strane predanog tima u Skycureu pa će vjerovatno vrlo brzo stiči rješenje i zaštita od potencijalnih prijetnji.

Naime, kao i toliko puta dosad, malware se skriva iza sumnjivih ikona, linkova  i oglasa na web stranicama pa je poprilično bitno paziti šta radimo. Dakle, najbolja zaštita i u ovom slučaju je izbjegavati sve što se čini sumnjivo, kao što je potrebno izbjegavati i komunikaciju sa svim osobama koje se čine sumnjivima.

Jer, ako sami ne pazimo što radimo i kako se ponašamo, nikakvi antivirusni programi, aplikacije i zaštita ne mogu nam pomoći da budemo sigurno od cyber napada.

Ako pak niste sigurno da možete paziti na apsolutno sve što gledate dok surfujete koristeći mobilni uređaje, najbolje je otići na stranicu Skycurea i preuzeti njihovu aplikaciju koja će vas zaštiti od prijetnje zvane “accessibility clickjacking”.

Izvor: Tehnologija.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *