Muškarci će još 70 godina bolje zarađivati od žena

Dodajte komentar

Muškarci će bolje zarađivati od žena još najmanje sedamdeset godina ako se platne razlike među polovima nastave smanjivati sadašnjim tempom, saopštila je u Ženevi Međunarodna organizacija rada.

U povodu Međunarodnog dana žena, ta je UN-ova organizacija objavila izvještaj u kojem ističe da “žene sada u prosjeku zarađuju 23 posto manje od muškaraca”.U svjetskim razmjerima, stopa zaposlenosti muškaraca je 72 posto, dok je kod žena svega 46 posto. Taj jaz smanjen je za samo 0,6 posto u posljednjih 20 godina.

Tokom posljednje dvije decenije žene su značajno poboljšale svoj obrazovni profil, ali to nije rezultiralo njihovim boljim položajem na poslu,” navodi se u izvještaju.

Žene više rade u domaćinstvu i više se brinu o djeci od muškaraca, tako da mnoge od njih ne rade puno radno vrijeme i zarađuju manje, kažu stručnjaci Međunarodne organizacije rada.

Ti faktori, zajedno s činjenicom da mnoge žene pristaju da rade “na crno” i lošije plaćene poslove, dovodi do velikih spolnih razlika u primanjima u starijoj životnoj dobi.

Oko 200 miliona žena starije dobi širom svijeta živi bez redovne penzije , u odnosu na 115 miliona muškaraca, saopštila je Međunarodna organizacija rada,

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *