Kipar se spasio, uskoro izlazi iz programa euro pomoći

Kipar će uspješno izaći iz programa euro spasavanja u martu čak i ako zemlja nije ispunila jedan od posljednjih uslova kreditora.
To su najavili ministri finansija eurozone u ponedjeljak i pohvalili Kipar za napore da ekonomiju zemlje vrati na pravi put.

Ostrvska nacija je četvrta zemlja uz Irsku, Španiju i Portugal kojoj su međunarodne finansijske pomogle u nezavidnoj finansijskoj situaciji.  Sada je jedino još Grčka ostala u programu oporavka.

U martu 2013. godine dogovoren je program pomoći za Kipar u ukupnom iznosu od 10 milijardi eura. U to vrijeme banke su propadale, tokovi kapitala bili su van kontrole, a zemlja se nalazila pred finansijskom katastrofom. Kipar je iskoristio 6,3 milijardi eura podrške od EU i 1 milijardu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda.

Jedina nesipunjena obaveza na završetku programa jeste izostala privatizacija nacionalne telekomunikacione kompanije CYTA usljed nedostatka podrške u parlamentu.  To je razlog zašto zemlja neće dobiti konačnu tranšu od 275 miliona eura. “Konačna mjera još se čeka, ali sve u svemu kiparska vlada je uradila vrlo, vrlo dobar posao“, rekao je holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem.

Indikator

Check Also

Prosječna zarada u decembru 520 eura

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u decembru prošle godine je, prema podacima Monstata, iznosila …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *