Kipar se spasio, uskoro izlazi iz programa euro pomoći

Dodajte komentar

Kipar će uspješno izaći iz programa euro spasavanja u martu čak i ako zemlja nije ispunila jedan od posljednjih uslova kreditora.
To su najavili ministri finansija eurozone u ponedjeljak i pohvalili Kipar za napore da ekonomiju zemlje vrati na pravi put.

Ostrvska nacija je četvrta zemlja uz Irsku, Španiju i Portugal kojoj su međunarodne finansijske pomogle u nezavidnoj finansijskoj situaciji.  Sada je jedino još Grčka ostala u programu oporavka.

U martu 2013. godine dogovoren je program pomoći za Kipar u ukupnom iznosu od 10 milijardi eura. U to vrijeme banke su propadale, tokovi kapitala bili su van kontrole, a zemlja se nalazila pred finansijskom katastrofom. Kipar je iskoristio 6,3 milijardi eura podrške od EU i 1 milijardu kredita od Međunarodnog monetarnog fonda.

Jedina nesipunjena obaveza na završetku programa jeste izostala privatizacija nacionalne telekomunikacione kompanije CYTA usljed nedostatka podrške u parlamentu.  To je razlog zašto zemlja neće dobiti konačnu tranšu od 275 miliona eura. “Konačna mjera još se čeka, ali sve u svemu kiparska vlada je uradila vrlo, vrlo dobar posao“, rekao je holandski ministar finansija Jeroen Dijsselbloem.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *