EU: Bez viza za Turke već od juna?

Dodajte komentar

Turska traži od EU i ukidanje viza za njene državljane i to do juna ove godine. Ukidanje viza je dio plana potpisanog izmedju EU i Turske u novembru 2015. godine, ali koji je ostao „mrtvo slovo na papiru“ piše francuski Mond.

Pitanje viznog režima trebalo bi sada da bude riješeno do juna ove godine umjesto do oktobra kako je prvobitno bilo planirano. Tako barem zahtijeva Turska u zamjenu za svoju spremnost da primi ekonomske izbjeglice sa Bliskog istoka koje se već nalaze u Evropi kao i one koji su ilegalno iz Turske stigle u Grčku.

Turska od EU traži i otvaranje novih poglavlja u pregovorima o njenom članstvu u EU. Tu se misli, piše Frankfurter agemajne cajtung, i na politička poglavlja dakle i na poštovanje ljudskih prava i medijskih sloboda. Citiran je i turski premijer Ahmet Davutoglu koji je, neposredno pošto je prema turskoj vlasti kritički nastrojeni list Zeman pretvoren u provladin medij, izjavio: „Sloboda štampe je naša zajednička vrijednost, ona je u Turskoj poštovana i biće poštovana“.

Izvor: EV

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *