Zašto su hrvatski i srpski proizvodi jeftiniji na našem tržištu nego kod kuće?

Dodajte komentar

Nijedan proizvođač tokom prošle godine Ministarstvu ekonomije nije prijavio damping sa zahtjevom da se pokrene postupak ispitivanja – rečeno je Pobjedi iz ovog resora Vlade tragom žalbi da su hrvatski i srpski proizvodi na našem tržištu jeftiniji nego kod kuće što uništava domaću proizvodnju.Pobjeda je nedavno pisala da litar hrvatskog mlijeka ,,dukat“ u toj državi košta 82 centa, a u marketima ,,Roda“ u Crnoj Gori 55 centi. Mortadelu ,,pik vrbovec“ hrvatski potrošači kupuju za 8,40 eura, dok je Crnogorci mogu kupiti za skoro tri eura manje. Srpski potrošači mlijeko ,,kravica“ od pola litra kupuju za 77 centi, dok je cijena u Crnoj Gori 59 centi. ,,Karneksovu“ slaninu u marketima u našoj državi prodaju za 4,99 eura, dok je, recimo, u ,,Idei“ na srpskom tržištu 5,99. Maslac ,,biser“ kod nas košta 1,85 eura, a u Srbiji 2,13 eura. Sličnih primjera je mnogo.

Crnogorski proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, mesa i mesnih proizvoda kažu da je to čist primjer dampinga, kojim strani proizvođači na nekorektan način osvajaju trži- šte i uništavaju domaću proizvodnju.Za razliku od proizvođača, ekonomski analitičari su tada Pobjedi kazali da niže cijene uvoznih proizvoda na našem tržištu ne mora da znače da se radi o dampingu.

Ukazivanja na damping bez ozbiljne analize i dokaza može, upozoravaju analitičari, najprije navesti na sumnju da je posrijedi prikriven zahtjev za oživljavanje državnog protekcionizma, što u suštini nije ništa drugo do zahtjev za vraćanje na staro, a u međuvremenu smo potpisali dokumente o liberalizaciji trgovine i postali članovi najznačajnijih organizacija. (Opširnije čitajte u Pobjedi)

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *