U četvrtak moguće nagle promjene valutnih kurseva

U četvrtak se održava redovni sastanak Vijeća guvernera Evropske centralne banke na kojem bi mogle biti donesene odluke koje mogu uzrokovati nagle i velike promjene kursa eura u odnosu na većinu ostalih najvažnijih valuta na svijetu.

Naime, dosadašnje mjere koje je ECB poduzimala nisu ispunile očekivanja. Jedan od glavni zadataka ECB-a je postizanje stope inflacije u eurozoni od nešto ispod 2% godišnje, a po zadnjim mjerenjima, indeks potrošačkih cijena koji je jedan od glavnih pokazatelja razine inflacije, ne samo da nije rastao, nego je pao za 0,2%. Mnogi analitičari i investitori na finansijskim tržištima smatraju da će ECB na ovom sastanku biti prisiljen da preduzme nove mjere kako bi spriječio deflaciju i podstakao privredni rast u Evropi.

Mjere koje su na raspolaganju Evropskoj centralnoj banci su dodatno spuštanje kamatnih stopa u negativnu teritoriju (npr. spuštanje kamatne stope na depozite banaka sa trenutnih -0,3% na -0,4%), povećanje iznosa kojeg direktno ubrizgava u finansijski sistem eurozone sa 60 na 80 milijardi eura mjesečno ili bilo što drugo što bi dovelo do dodatnog slabljenja EUR u odnosu na ostale valute. Slabljenjem eura smanjio bi se uvoz i povećao izvoz zemalja članica eurozone, pa bi proizvodnja u eurozoni porasla, što u pravilu dovodi do rasta plata i cijena proizvoda i usluga, a to je upravo ono što ECB želi.

Od investitora čije su pozicije vidljive trenutno njih 54% očekuje slabljenje eura sa sadašnjeg nivoa, dok se iz izvještja o pozicijama velikih špekulanata sa tržišta futuresa u Chicagu vidi da trenutno približno 61% očekuje pad kursa eura u odnosu na američki dolar.

Analitičari Admiral Marketsa smatraju da je u četvrtak i idućih mjeseci slabljenje eura u odnosu na većinu ostalih svjetskih valuta izgledniji scenario od jačanja. To znači da bi američki dolar, britanska funta, japanski jen trebali da ojačaju u odnosu na euro. Evropska centralna banka, koja je krajem prošle godine razočarala učesnike na finansijskim tržištima i uzrokovala jačanje eura od 7%, sada vjerovatno ništa neće prepustiti slučaju, te će značajno popustiti monetarnu politiku.

Predsjednik ECB-a će u obraćanju javnosti vrlo vjerovatno odlučnom i agresivnom retorikom opravdati nužnost radikalnih mjera i obećati da će preduzeti sve što je potrebno da ispuni ciljeve ECB-a, što bi odmah trebalo dovesti do naglog slabljena eura u osdnosu na ostale valute. Budući da je euro trenutno samo 9% jači od američkog dolara, ukoliko ECB ispuni očekivanja, postoji realna mogućnost da će u toku godine euro barem na kratko postati slabiji od američkog dolara.

Poslovni.hr

Check Also

Prosječna zarada u junu 530 eura

Prosječna zarada (bruto) u junu u Crnoj Gori iznosila je 792 eura, dok je prosječna …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *